ГоловнаСвіт

НАТО впроваджує нову військову стратегію через "зростаючу загрозу" з боку РФ

Військові експерти Альянсу переглянули стратегію вперше за останні десятиліття.

НАТО впроваджує нову військову стратегію через "зростаючу загрозу" з боку РФ
Фото: EPA/UPG

Військові експерти НАТО вперше за кілька останніх десятиліть переглянули військову стратегію Альянсу у зв'язку зі зростаючою "ядерною загрозою" з боку Росії. Про це заявив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг в інтерв'ю німецькому тижневику Welt am Sonntag, пише "Німецька хвиля" у суботу, 25 травня.

"Наші військові експерти цього тижня ухвалили нову військову стратегію для альянсу", - сказав Столтенберг.

За його словами, з 2014 року склалася "нова ситуація в сфері безпеки", виникли нові виклики на сході і на півдні Європи.

"Мова йде про те, щоб і надалі повною мірою демонструвати обороноздатність і мати можливість забезпечувати стабільність. Це частково вимагає нових військових концепцій", - пояснив генсек НАТО.

Він наголосив, що сила альянсу полягає саме в тому, щоб "бути в змозі змінитися за необхідності".

Генеральний секретар НАТО нагадав, що в 2014 році країни - учасниці організації домовилися збільшити свої витрати на оборону майже до двох відсотків ВВП. Це не штучно вигадані цифри, вони "показують потреби, пов'язані з військовою обороноздатністю" альянсу, додав Столтенберг, зазначивши, що мета полягає зовсім не в тому, щоб піти назустріч вимогам президента США Дональда Трампа.

Крім того, Столтенберг привітав готовність Німеччини цього року наростити відповідні показники до 1,35 відсотка ВВП і висловив сподівання на те, що надалі вони будуть ще збільшені.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що найближчий саміт НАТО відбудеться в Лондоні 3−4 грудня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram