ГоловнаСвіт

Грузинський ларі встановив черговий історичний антирекорд

Нацбанк обіцяє не допустити зростання цін.

Грузинський ларі встановив черговий історичний антирекорд
Фото: georgiabest.ru

Офіційний курс грузинського ларі стосовно долара США в п'ятницю побив черговий антирекорд. На вихідні дні та понеділок Національний банк країни встановив його на історичний мінімум - 2,7802 ларі / $1, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Тим часом регулятор не бачить в цьому особливих проблем, пов'язуючи це в основному з чинним в країні плаваючим обмінним курсом, і обіцяє не допустити зростання споживчих цін.

"У Національного банку є відповідні важелі, і він не допустить зростання цін", - заявив у п'ятницю журналістам президент Нацбанку Грузії Коба Гвенетадзе.

За його словами, на жаль, робиться неправильний висновок, коли падіння курсу ларі зв'язується з очікуваним зростанням інфляції. "Обмінний курс є одним з факторів, але не найзначнішим", - сказав Гвенетадзе.

"Робити висновок, що це (падіння ларі - ред.) викличе зростання інфляції, неправильно. Більший вплив на інфляцію надає загальний попит, управляти яким на відміну від плаваючого обмінного курсу, може Нацбанк", - заявив Гвенетадзе.

При цьому глава Нацбанку привів статистику 2007-2008 років, порадивши і іншим подивитися її, коли інфляція в країні була найвищою - понад 12%, а ларі - найтвердішим.

Офіційний курс ларі стосовно долара США з початку цього року знецінився на 4%, в тому числі з початку травня - на 2,9%.

На 24 травня Національний банк країни встановив курс ларі на рівні 2,7799 ларі/$1.

Грузинська національна валюта була введена в обіг 2 жовтня 1995 року з курсом 1,3 ларі/$1.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram