ГоловнаСвіт

У МЗС визнали, що пропонували президентові надати дипломатичний ранг трьом депутатам

Щоб відзначити роль цих осіб у просуванні інтересів України і протидії російській агресії.

У МЗС визнали, що пропонували президентові надати дипломатичний ранг трьом депутатам
Украинская делегация в пасе
Фото: Фейсбук Ирины Геращенко

Подання на присвоєння дипломатичного рангу трьом депутатам ВР було сформовано в МЗС України.

Про це йдеться у відповіді МЗС на запит LB.ua.

"26 квітня 2019 року міністр закордонних справ України Павло Клімкін вніс пропозицію Президенту України про присвоєння рангу Надзвичайного і Повноважного Посла голові Постійної делегації Верховної Ради України в ПАРЄ Володимиру Ар'єву, голові Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї ОБСЄ Артуру Герасимову і заступнику голови Постійної делегації Верховної Ради України в ПАРЄ Георгію Логвинському", - йдеться у відповіді.

За інформацією МЗС, цю пропозицію було "формально внесено, щоб відзначити роль цих осіб у просуванні інтересів України і протидії російській агресії, і не припускала подальшого здійснення ними діяльності в системі дипломатичної служби України".

"Їх робота в рамках парламентських асамблей, які є невід'ємними частинами зазначених міжнародних організацій, значно перешкоджала дестабілізаційній діяльності РФ в останні роки", - стверджують дипломати.

У МЗС підкреслюють, що подання і присвоєння рангів відбулося відповідно до українського законодавства.

Так, згідно з п. 6 статті 22 "Закону про дипслужбу", громадяни України, які займають посади в секретаріатах, органах міжнародних організацій і іноземних юрисдикційних органах, членом або учасником яких є Україна, користуються привілеями й імунітетами відповідно до міжнародних договорів, що визначають обсяг таких привілеїв та імунітетів. Громадянам, які займають керівні посади в зазначених органах, може бути присвоєно дипломатичний ранг у порядку, передбаченому частиною четвертою статті 25 цього закону.

А частина четверта статті 25 цього закону "визначає, що "Дипломатичні ранги Надзвичайного і Повноважного Посла, Надзвичайного і Повноважного Посланця першого класу, Надзвичайного і Повноважного Посланця другого класу присвоюються дипломатичним службовцям Президентом України за поданням міністра закордонних справ України".

Раніше LB.ua повідомляв, що джерела в МЗС заперечили надсилання подання про присвоєння рангу, що порушило процедуру.

Як відомо, українська делегація в ПАРЄ і ОБСЄ домоглася накладення і утримання санкцій проти Росії за незаконну анексію Криму і ОРДЛО, проводила численні інформаційно-роз'яснювальні заходи (круглі столи, зустрічі, виступи на заходах), де висвітлювала злочинну діяльність Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram