ГоловнаСвіт

Віце-канцлер Австрії подав у відставку через скандал з російськими грошима на вибори

Напередодні ЗМІ оприлюднили запис зустрічі Штрахе з племінницею олігарха з оточення Путіна.

Віце-канцлер Австрії подав у відставку через скандал з російськими грошима на вибори
Хайнц-Кристиан Штрахе
Фото: EPA/UPG

Віце-канцлер Австрії, глава ультраправої Партії свободи Гайнц-Крістіан Штрахе подав у відставку на тлі скандалу, спричиненого появою відеозапису, на якому він пропонує "багатій росіянці" вигідні державні контракти в обмін на підтримку на виборах. Про це Штрахе заявив на спеціальній прес-конференції в суботу, пише "Європравда".

За його словами, він подав канцлеру Себастьяну Курцу заяву про відставку, і той її задовольнив.

"Моя персона не повинна стати причиною падіння цього уряду", - заявив Штрахе і наголосив, що Австрійська партія свободи повинна і надалі залишатися у владі.

Коментуючи відео, він заявив, що став "жертвою політичної розправи". За його словами, за цим відео стоять спецслужби кількох країн, однак він не навів жодного доказу.

За словами Штрахе, з жінкою на відео він зустрівся під час відпустки і ніколи більше не бачив її і не отримував від неї грошових коштів на партійні рахунки.

Він назвав сцени на відео "п'яною історією", а свою поведінку охарактеризував як позерство, оскільки він хотів вразити привабливу жінку. У зв'язку з цим Штрахе вибачився перед своєю дружиною.

Очікується, що стосовно цього інциденту канцлер Австрії виступить зі зверненням у суботу.

Нагадаємо, напередодні німецькі видання оприлюднили відеозапис зустрічі, яка відбулася в липні 2017 року на Ібіці. Штрахе зустрічався з росіянкою Оленою Макаровою, племінницею олігарха з оточення Путіна. Вона нібито планувала інвестувати не зовсім легальні кошти в Австрії, зокрема обговорювалося придбання нею австрійського видання Kronen Zeitung, де вона пропонувала просувати лінію Австрійської партії свободи, щоб привести її до перемоги на виборах.

Під час зустрічі, яка тривала майже 7 годин, Штрахе в обмін на російську підтримку зробив співрозмовниці кілька сумнівних пропозицій. Зокрема, пропонував їй вигідні державні контакти в разі участі своєї партії в роботі уряду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram