ГоловнаСвіт

Рада Європи готова дозволити Росії взяти участь у виборах нового генсека

Голови МЗС вирішили, що всі країни повинні взяти участь у червневій сесії ПАРЄ.

Рада Європи готова дозволити Росії взяти участь у виборах нового генсека
Фото: xsport.ua

Більш ніж 30 міністрів закордонних справ країн-членів Ради Європи на засіданні в Гельсінкі прийняли рішення, що відкриває шлях для повернення Росії в ПАРЄ за надзвичайною процедурою, пише "Укрінформ".

У прийнятому в п'ятницю рішенні йдеться, що країни-члени повинні мати право брати участь на рівних засадах у Комітеті міністрів і Парламентській асамблеї.

Водночас, як нагадали міністри, одним із фундаментальних зобов'язань країн-членів є сплата внесків до бюджету Ради Європи.

Крім цього, голови МЗС заявили, що вони вітали би той факт, що всі країни-члени зможуть узяти участь у сесії ПАРЄ в червні, відзначаючи важливість виборів генерального секретаря Ради Європи та суддів Європейського суду з прав людини.

Міністри також наголосили на важливості посилення координації в діях КМРЄ і ПАРЄ для "зміцнення спроможності Організації ефективно реагувати на ситуації, коли країна-член порушує свої статутні зобов'язання або не дотримується стандартів, фундаментальних принципів і цінностей Ради Європи".

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Павло Клімкін проігнорував засідання міністрів у Гельсінкі.

З 2014 року російська делегація в ПАРЄ позбавлена основних повноважень. На засіданні 9 жовтня 2018 року як і в 2017 році, ПАРЄ не стала повертати Росії право голосу і відклала це питання на 2019 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram