ГоловнаСвіт

Президент Австрії підтримав "Північний потік - 2"

Газопровід, реалізація якого поставить під загрозу транзит газу через Україну, готовий наполовину.

Президент Австрії підтримав "Північний потік - 2"
Фото: EPA/UPG

Президент Австрії Александер ван дер Беллен підтримав проект будівництва другого газопроводу по дну Балтійського моря, передає Німецька хвиля.

Природний газ з Сибіру значно дешевший для європейських споживачів, ніж скраплений газ з США, заявив він у середу, 15 травня, в Сочі під час першого офіційного візиту до Росії.

"В Австрії немає намірів виходити з проекту Nord Stream 2", - наголосив ван дер Беллен під час спільної прес-конференції з президентом РФ Володимиром Путіним.

Своєю чергою Путін висловив упевненість, що австрійський партнер проекту концерн OMV доведе плани будівництва "Північного потоку - 2" до кінця, незважаючи на загрозу нових санкцій США.

"Під приводом різних політичних причин робляться спроби недобросовісної конкуренції. Вони (Сполучені Штати - Ред.) намагаються нав'язати своїм партнерам свої послуги і в сфері оборони, і в сфері економіки", - стверджував він.

Одночасно Путін заявив, що під час здійснення великих проектів легше співпрацювати з Туреччиною та її президентом Реджепом Таїпом Ердоганом, ніж з ЄС. "Ось Ердоган вирішив і зробив, а тут потрібно 27 країн, щоб домовитися", - зазначив він.

Раніше "Газпром" заявив про готовність "Північного потоку-2" на 50%.

Нагадаємо, газопровід "Північний потік 2" (Nord Stream 2) повинен пройти по Балтійському морю, з'єднавши постачальників в Росії зі споживачами в Німеччині, його протяжність становитиме більш ніж 1,2 тис. км. пропускна здатність - 55 млрд кубометрів газу на рік. Вартість проекту оцінюють майже в 10 млрд євро.

Україна впевнена, що газопровід не тільки нашкодить економіці України, але буде також мати згубні економічні та політичні наслідки для всієї Європи.

12 грудня 2018 року Європарламент ухвалив резолюцію, в якій закликав зупинити будівництво "Північного потоку - 2". Цей проект посилює залежність ЄС від постачання російського газу, загрожує внутрішньому ринку ЄС, а також іде врозріз з енергетичною політикою Євросоюзу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram