ГоловнаСвіт

Британський академік розшифрував легендарний манускрипт Войнича

Вчений визначив, що текст написаний протороманською мовою.

Британський академік розшифрував легендарний манускрипт Войнича
Манускрипт Войнича
Фото: wikimedia.org

Академік з Брістольського університету (Велика Британія) Джерард Чешир стверджує, що розшифрував манускрипт Войнича, який більш ніж 100 років залишався загадкою для криптоаналітиків і лінгвістів.

Його висновки опубліковані в журналі Romance Studies.

Манускрипт Войнича названий так на честь польського антиквара Вільфреда Войнича, який купив його в 1912 році в чоловічого духовного ордена Римсько-католицької церкви Ордена святого Ігнатія.

Текст рукопису раніше неодноразово намагалися розшифрувати - ще в XVII столітті одну з перших спроб зробив празький алхімік Георг Бареша. У XX столітті манускрипт аналізували криптоаналітики Першої і Другої світових воєн, але безуспішно.

У 1976 році частотний аналіз, виконаний американським фізиком Вільямом Беннеттом, показав, що структура тексту характерна для природних мов. У 2009 році дослідники з університету Арізони провели радіовуглецеве датування, яке показало, що пергамент створений між 1404 та 1438 роками. При цьому його текст ніхто так і не зміг зрозуміти.

Манускрипт Войнича
Фото: wikipedia.org
Манускрипт Войнича

Чешир же запевняє, що розшифрував текст за два тижні. За цей час він визначив мову і систему письма. За словами вченого, текст написаний протороманською мовою - попередницею сучасних романських мов, таких як португальська, французька, іспанська, італійська, румунська, каталанська та галісійська. У період Середньовіччя вона була поширена в межах Середземномор'я, але рідко використовувалася для запису офіційних документів.

За словами Чешира, алфавіт протороманської мови - це "комбінація незнайомих і знайомих символів". У цій мові немає спеціальних знаків пунктуації, хоча деякі букви мають варіанти, які вказують на пунктуацію або фонетичні акценти. Всі букви знаходяться в нижньому регістрі. Слова включають у себе дифтонги, трифтонги, квадріфтонги і навіть квінтіфонги (складні голосні, що складаються з декількох елементів і утворюють один склад).

Академік розповів, що планує зосередитися на рукописі і повністю його розшифрувати.

Нагадаємо, в 2015 році в Данії на острові Лолланн виявили рукопис казки "Психея" всесвітньо відомого данського письменника Ганса Крістіана Андерсена.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram