ГоловнаСвіт

Сенатори США підготували санкції проти укладальників "Північного потоку-2"

Ці судна використовують "технологічні ноу-хау, які є в західних компаній, але немає у Росії".

Сенатори США підготували санкції проти укладальників "Північного потоку-2"
США подготовили санкции против укладчиков "Северного потока - 2"
Фото: EPA/UPG

Сенатори США підготували законопроект, який може ускладнити або навіть зірвати будівництво газопроводу "Північний потік-2" з Росії до Німеччини.

Про це повідомляє журнал Foreign Policy з посиланням на копію законопроекту, передає Deutsche Welle.

Згідно з документом, розробленим республіканцем Тедом Крузом і демократом Джин Шахін, санкції пропонують ввести проти європейських суден, які прокладають трубопровід.

Обмеження, зокрема, будуть введені проти компаній, що беруть участь у прокладанні глибоководних трубопроводів для російських енергетичних проектів. Відзначають, що безпосередньою мішенню санкцій стануть судна, які  укладають морські трубопроводи. "Ці судна використовують технологічні ноу-хау, які є в західних енергетичних компаній, але немає у Росії", - пояснили сенатори.

Експерт з євразійських енергетичних питань в Атлантичній раді Агнія Грігас зазначила, що "це одна з небагатьох галузей, де, по суті, "Газпрому" не вистачає технічних знань і технологій для будівництва трубопровідних проектів".

Високопоставлений республіканець, знайомий із законопроектом, у коментарі виданню розповів, що санкційний законопроект змодельований на основі попередніх санкцій США, які були спрямовані проти експорту іранської нафти. Згідно з ним, особи, які продовжують продавати або здавати в оренду судна, що використовуються для будівництва "Північного потоку-2", підлягають забороні на в'їзд у США, їх майно в США "заморожується".

Документ також передбачає низку обмежень для осіб, які надають фінансову, технічну або страхову підтримку таким суднам.

Старший науковий дослідник Центру глобальної енергетичної політики при Колумбійському університеті Річард Неф'ю вважає, що підготовлені санкції ускладнять будівництво "Північного-потоку-2", але навряд чи повністю його зупинять.

"Росіяни дуже чітко дали зрозуміти, що вони будуть продовжувати проект, незважаючи ні на що. Росія розробить власні технології в цій сфері, це лише питання часу", - сказав Неф'ю.

Нагадаємо, газопровід "Північний потік-2" (Nord Stream 2) повинен пройти по Балтійському морю, з'єднавши постачальників у РФ зі споживачами в Німеччині, його протяжність становитиме понад 1,2 тис. км. Пропускна спроможність становитиме 55 млрд кубометрів газу на рік. Вартість проекту оцінюється майже в 10 млрд євро.

15 квітня Рада Євросоюзу затвердила зміни до газової директиви ЄС, що поширюють європейські норми на газопровід "Північний потік-2". Після того, як директиву підпишуть на пленарній сесії Європарламенту в Страсбурзі, її опублікують в Офіційному журналі ЄС, і на 20-й день після оприлюднення після набуття нею чинності.

Відповідно до цієї директиви, "Північний потік-2" дозволили ввести в експлуатацію, однак йому доведеться відповідати набагато жорсткішим вимогам, аніж, наприклад, "Північному потоку-1", що діє з 2011 року. "Північному потоку-2" доведеться відмовитися від права власності на трубопровід на території ЄС, і відкрити використання трубопроводу для третіх сторін. Це може мати великі економічні наслідки для компанії газопроводу.

Компанія, яка відповідає за газопровід, пригрозила подати в суд Європарламенту, якщо їй не вдасться уникнути нових правил.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram