ГоловнаСвіт

Лукашенко оцінив втрати від забрудненої російської нафти в сотні мільйонів доларів

За його словами, Путін "розуміє, що треба збиток компенсувати".

Лукашенко оцінив втрати від забрудненої російської нафти в сотні мільйонів доларів
Фото: president.gov.by

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що втрати країни від забрудненої російської нафти становлять сотні мільйонів доларів і очікує від РФ компенсації, передає агентство "Белта".

"Ми недоотримали певний прибуток, валютну виручку, транзит - ми величезні гроші втратили. Це сотні мільйонів доларів. Журналісти часто цю суму називають, вона недалека від істини", - сказав Лукашенко.

Він пояснив, що остаточна сума збитку наразі невідома "але очевидно, що [вона] буде дуже велика". За його словами, компенсацію втрат він не обговорював з президентом Росії. Однак, за словами Лукашенка, Путін "розуміє, що треба збиток компенсувати".

"Він публічно визнав, що це величезний збиток. Який? Фахівці порахують. Думаю, росіяни не повинні це оскаржувати. Що, ми з росіянами підемо судитися з цього питання? Думаю, ми розберемося, хто кому що винен", - підсумував президент Білорусі.

Раніше білоруська держкомпанія "Белнефтехим" оцінила в 100 мільйонів доларів втрати від недоотриманої виручки від експорту нафтопродуктів через неякісну російську нафту.

У квітні в "Белнефтехиме" заявили про погіршення якості російської нафти. Після цього Білорусь тимчасово припинила експорт бензину і дизельного палива в Україну, Польщу і країни Балтії. Росія визнала факт забруднення на одній з ділянок нафтопроводу "Дружба".

7 травня у справі про умисне забруднення російської нафти, що надходила в трубопровід "Дружба", затримали чотири людини. Пізніше суд їх заарештував. Серед них голови компаній "Петронефть актив" Володимир Жоголєв і "Нафтоперевалка" Світлана Балабай.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram