ГоловнаСвіт

У Польщі осквернили пам'ятник українським повстанцям

З 2014 року на території південно-східної Польщі зруйнували десятки українських пам'яток.

На кладовищі в селі Фредрополь Підкарпатського воєводства Польщі невідомі осквернили пам'ятний хрест, на якому встановлена таблиця з прізвищами членів українського підпілля з цього села.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Nasze-slowo.pl.

На хресті з помилками написали нецензурні вирази польською мовою і зафарбували таблицю з прізвищами повстанців. Як відзначають в Об'єднанні українців у Польщі (ОУП) в Перемишлі, помітно, що хтось пробував її зірвати.

Фото: Nasze-slowo.pl

У листопаді 2018 року невідомі знищили на цьому кладовищі два пам'ятники над українськими могилами. Ці два пам'ятники відновили.

Крім того, нещодавно на комунальному цвинтарі у Легниці (Нижньосілезьке воєводство) вандали знищили кілька десятків надмогильних фотографій, в основному на українських похованнях.

З 2014 року на території південно-східної Польщі відбулися акти вандалізму і руйнування десятка українських пам'яток, зокрема в Вербіцe, на горі Монастир біля Верхрати, в Верхраті, Радружі, Пикуличах, Молодічах, Грушовичах.

Село Фредрополь розташоване в Перемишльському повіті. У 1921 р (тоді було містечком) налічувало 52 будинки і 302 жителів, з них 269 українців і 23 поляків. У 1947 році під час акції "Вісла" на західні землі Польщі виселили 395 жителів села.

Сьогодні матеріальними слідами, які підтверджують українське минуле села, є могили на кладовищі з українськими прізвищами і дерев'яна греко-католицька церква, побудована в 1860 році (сьогодні - римсько-католицька).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram