ГоловнаСвіт

Влада Казахстану заблокувала соцмережі і деякі ЗМІ

Активістів, які протестують проти дострокових виборів, затримують.

Влада Казахстану заблокувала соцмережі і деякі ЗМІ
Фото: EPA/UPG

Влада Казахстану сьогодні, 9 травня, заблокувала доступ до соцмереж і деяких ЗМІ через спроби організувати мітинги і марші паралельно із заходами до Дня перемоги. Серед заблокованих ЗМІ, зокрема, виявилися агентство "Фергана" і "Радіо Аззатик" (Радіо Свобода).

Для користувачів недоступні месенджери Telegram, Facebook, Youtube, Instagram, які використовувалися ЗМІ для публікації новин в обхід блокування. Повідомляють також про відключення мобільного зв'язку.

Раніше заборонений у республіці рух «Демократичний вибір Казахстану» заявив про намір провести 9 травня в декількох містах мітинги і марші паралельно з присвяченими Дню Перемоги. Після цього Генпрокуратура країни опублікувала звернення із закликом не брати участі в акціях, відомство пообіцяло притягнути до відповідальності тих, хто вийде на мітинги.

Незважаючи на це, активісти все ж вийшли на вулиці з вимогою скасувати дострокові вибори. Активісти вважають, що після 30 років правління Нурсултана Назарбаєва країні необхідно більше часу, щоб підготуватися до виборів нового президента.

Активістів, які все ж вийшли на акцію протесту, затримують.

Нагадаємо, в березні президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв пішов у відставку. Країну тимчасово очолив прем'єр-міністр Касим-Жомарт Токаєв, він же призначив дострокові президентські вибори на 9 червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram