ГоловнаСвіт

Іран припинив виконання частини умов ядерної угоди

Тегеран на 60 днів припиняє продаж урану і важкої води третім країнам.

Іран припинив виконання частини умов ядерної угоди
Хасан Рухани
Фото: EPA/UPG

Іран припинив виконання частини зобов'язань у рамках Спільного всеохоплюючого плану дій (СВПД) і відмовився від накладених на нього обмежень, що стосуються збагаченого урану і важкої води.

Про це заявив іранський президент Хасан Рухані, передає Deutsche Welle.

Відзначають, що рівно рік тому президент США Дональд Трамп оголосив про вихід Вашингтона з ядерної угоди з Іраном.

За словами Рухані, Тегеран на 60 днів припиняє продаж урану і важкої води третім країнам. Відповідно до угоди, Ісламська Республіка повинна була постачати надлишки іншим державам після досягнення обсягів виробництва збагаченого урану на рівні 300 кг.

"Якщо впродовж двох місяців четвірка постійних членів Радбезу ООН і Німеччина не виконають своїх обіцянок щодо захисту іранського нафтового і банківського секторів від санкцій США, Тегеран припинить виконання ще двох вимог", - ідеться в посланні, надісланому лідерам п'яти країн, включаючи Великобританію, Китай, Францію, Німеччину і Росію.

"Якщо впродовж цього терміну наші основні інтереси, особливо продаж нафти і зняття банківських санкцій будуть забезпечені, ми повернемося до колишніх умов", - зауважив Рухані.

В іншому разі Іран відійде від зобов'язань зберегти збагачення урану на рівні 3,67%. Окрім того, Ісламська Республіка може відмовитися від модернізації реактора на важкій воді в Араку, попередив він.

При цьому Рухані додав, що Іран поки що не покинув стіл переговорів і готовий продовжити діалог.

Нагадаємо, в травні 2018 року США вийшли з підписаної в 2015 році ядерного угоди з Іраном. Цей документ передбачав виконання Тегераном низки кроків щодо обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій.

У листопаді Вашингтон відновив санкції проти Ірану, вимагаючи від країн-союзників припинити купувати іранську нафту під загрозою штрафних заходів для компаній-закупівельників. Однак для восьми країн США зробили винятки, які минули через 180 днів, - 2 травня цього року. Ще до цього моменту США підкреслювали, що адміністрація президента Трампа і її союзники мають твердий намір "підтримувати і розширювати економічний тиск" на Іран.

Пізніше міністр енергетики Сполучених Штатів Рік Перрі виступив на захист санкцій Вашингтона, вказавши на зв'язки Тегерана з терористичними організаціями і відсутністю в Ісламській Республіці правової держави.

Європейські країни намагаються врятувати угоду з Іраном щодо його ядерної програми. Наприкінці січня 2019 року повідомляли, що Німеччина, Франція і Великобританія вводять у дію систему обходу санкцій США в торгівлі з Іраном.

Ядерну угоду, в результаті якої частину санкцій проти енергетичного сектора країни було скасовано, підписано в 2015 році, тоді ж Іран погодився заморозити свою ядерну програму, уклавши угоду з США, Росією, Китаєм, Великобританією, Францією і Німеччиною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram