ГоловнаСвіт

Банк Morgan Stanley оголосив про відхід з Росії

Банку вигідніше закрити російське представництво, ніж підтримувати роботу під санкціями.

Банк Morgan Stanley оголосив про відхід з Росії

Американський інвестиційний банк Morgan Stanley направить у першому кварталі 2020 року в ЦБ РФ заяву про припинення банківської діяльності в Росії. Про це йдеться в звітності російського підрозділу банку за 2018 рік, пише російська редакція Forbes.

Банк відмовиться від брокерської та депозитарної ліцензій і ліквідує відповідні підрозділи. Бізнес, який залишиться, Morgan Stanley переведе в компанію, яка надає консалтингові послуги в галузі інвестицій і нерухомості.

В опублікованому банком документі наголошується, що через санкції, введені проти Росії в 2014 році, західні інвестиційні банки фактично не можуть працювати з російським ринком капіталу, злиття і поглинань. Також у банку відзначили, що російські закони, які регулюють ведення бізнесу, можуть швидко змінюватися, існує можливість їх "неоднозначної інтерпретації".

Раніше про плани Morgan Stanley скоротити свою присутність у Росії писав Bloomberg. Агентство повідомляло, що банк закриє відділи з торгівлі акціями і валютою. Очікувалося, що банк продовжить діяльність у Росії в сфері корпоративних фінансів. Тоді це рішення пояснювали зниженням клієнтської активності.

Morgan Stanley - не перший великий західний банк, який скорочує свій бізнес у Росії через санкції. Раніше це зробили Royal Bank of Scotland, Deutsche Band і Barclays. Дочірні підрозділи в Росії не можуть здійснювати транзакції на ринку капіталу або брати участь у злиттях і поглинаннях компаній, а отже, не можуть приносити достатньо прибутку.

Банк Morgan Stanley відкрив представництво в Росії в 1994 році, у нього є ліцензії на здійснення банківської діяльності, ліцензії професійного учасника ринку цінних паперів на дилерську, брокерську і депозитарну діяльність, безстрокові ліцензії на дилерську та депозитарну діяльність. У цей час основні напрями роботи банку - конверсійні операції, операції на грошовому ринку з цінними паперами та похідними фінансовими інструментами, надання інвестиційно-фінансових послуг клієнтам (злиття і поглинання, первинне розміщення акцій тощо.)

Нагадаємо, в березні Євросоюз продовжив ще на півроку індивідуальні санкції стосовно фізичних і юридичних осіб у Росії за антиукраїнську агресію. Санкції підтримують також США і Канада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram