ГоловнаСвіт

Естонія і Латвія обкладуть митом російську електроенергію

Введення тарифів заплановано на осінь.

Естонія і Латвія обкладуть митом російську електроенергію
Фото: EPA/UPG

Естонія і Латвія введуть мито на російську електроенергію, щоб пом'якшити проблему нечесної конкуренції. Про це повідомляє ресурс ERR.

Зараз російську електрику, вироблену з викопних джерел, не обкладено квотами на викид вуглекислого газу, вона транспортується на естонський ринок через Литву. Вартість такої електрики практично вдвічі нижча, ніж ціна на електрику, вироблену підприємством Eesti Energia зі сланцю. Причина різниці в цінах полягає в податках, які необхідно платити в Естонії.

"Що стосується, наприклад, митного захисту, то це в компетенції Європейського Союзу і Єврокомісії, держави ЄС окремо встановлювати не можуть. Але ми домовилися з латвійцями про введення тарифу за використання інфраструктури, імовірно, восени", - пояснив віце-канцлер відділу енергетики Міністерства економіки Естонії Тімо Татар.

Подібний тариф на імпортовану з Росії електрику вже багато років використовує Фінляндія. Введення тарифу заплановано на осінь, оскільки в цей час у Білорусі буде готова атомна електростанція.

Литва прийняла закон, який припиняє торгівлю електроенергією між Білоруссю і Литвою після закінчення будівництва атомної електростанції. Балтійські країни поки що не можуть обійтися без російської електромережі, тому електрика з Росії тепер буде надходити через Латвію.

"По суті цей тариф заснований на витратах, які виникають під час імпорту російської електрики. Це не усуне нечесну конкуренцію, але хоча б частково її пом'якшить", - сказав керівник державної компанії Elering Тааві Вескімягі.

Нагадаємо, наприкінці квітня 2019 року "Нафтогаз України" вперше почав торгувати електроенергією. Перші поставки будуть здійснюватися комунальному некомерційному підприємству Кіровоградський обласний протитуберкульозний диспансер. Вартість контракту - 880 тисяч гривень. У "Нафтогазі" зазначили, що йдеться про порівняно невеликі обсяги, "але дуже важливий досвід конкурентної боротьби на новому для нас ринку".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram