ГоловнаСвіт

Переслідування християн у деяких країнах досягає рівня геноциду, - дослідження

В Іраку кількість християн за останні 15 років скоротилася більш ніж на мільйон.

Переслідування християн у деяких країнах досягає рівня геноциду, - дослідження
Акция протеста пакистанских христиан
Фото: EPA/UPG

Переслідування християн в деяких регіонах світу майже досягає рівня геноциду, йдеться в дослідженні, проведеному за розпорядженням міністра закордонних справ Великобританії Джеремі Ханта, передає російська служба BBC.

"Християн масово змушують їхати з рідних місць, в результаті чого християнство може бути повністю винищене в багатьох країнах Близького Сходу", - йдеться в проміжній доповіді, складеній комісією, яку очолював єпископ Труро Філіп Маунтстівен.

Автори дослідження стверджують, що на цей момент християни становлять лише 1,5% населення серед палестинців. В Іраку до 2003 року проживали 1,5 млн християн, а на сьогоднішній день їх там залишилося менш як 120 тисяч.

"Дані вказують не тільки на те, що християн переслідують у все більшій кількості країн, але також, що гоніння стають все більш жорстокими", - говорить єпископ Філіп Маунтстівен.

На його думку, в деяких регіонах переслідування християн за своїм масштабом і характером впритул наблизилися до рівня, що відповідає міжнародним визначенням геноциду за класифікацією ООН.

У доповіді також йдеться, що кожна третя людина на планеті є жертвою переслідувань на релігійному ґрунті, а християни є найбільш переслідувана категорія віруючих.

Міністр Джеремі Хант розпорядився провести це дослідження в кінці грудня 2018 року, після того як в пресі вибухнув скандал навколо долі пакистанської християнки Асії Бібі, якій погрожували смертю, незважаючи на те, що суд визнав її невинною в образі ісламу.

ам Джеремі Хант сказав, що британський уряд просто проспав переслідування християн, але що ця доповідь, а також недавні напади на церкви на Шрі-Ланці, коли загинули понад 200 осіб, пробудили всіх, викликавши неймовірний шок.

Доповідь також особливо відзначає ситуацію в країнах Центральної Азії, зокрема, на пострадянському просторі.

"Іноді деякі церкви просто забороняються - це зазвичай стосується п'ятидесятників і свідків Єгови. Православні і католики піддаються менш серйозним переслідуванням, частково через вплив Росії, а також тому, що місцева влада розглядає протестантів як потенційних західних шпигунів", - йдеться в доповіді.

У Туркменістані були випадки, коли жінок, які перейшли в християнство з ісламу, викрадали і їх змушували виходити заміж за чоловіків-мусульман.

Остаточна доповідь буде опублікована цього літа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram