ГоловнаСвіт

У США екс-співробітник ЦРУ зізнався в шпигунстві на Китай

Джеррі Лі пішов з ЦРУ в 2007 році і переїхав у Гонконг, де його завербували китайські розвідники.

У США екс-співробітник ЦРУ зізнався в шпигунстві на Китай

Колишній співробітник Центрального розвідувального управління США визнав свою провину в шпигунстві на Китай.

Про це повідомило міністерство юстиції США, передає Бі-бі-сі.

Передбачається, що цей випадок пов'язаний з розкриттям мережі американських шпигунів.

54-річний Джеррі Лі пішов з ЦРУ в 2007 році і переїхав у Гонконг, де його завербували китайські розвідники. За інформацією звинувачення, натуралізованому американському громадянину платили за інформацію про американських таємних агентів. Завдяки цьому з 2010-го по 2012 рік Китай зумів розкрити мережу інформаторів.

Близько 20 інформаторів було страчено або відправлено до в'язниці. Це стало однією з головних невдач американської розвідки за останні роки.

Помічник генпрокурора у справах про злочини проти державної безпеки Джон Демерс заявив, що це вже третя справа менш ніж за рік, в якій фігурують американські розвідники та Китай.

"Кожен із цих випадків демонструє трагічну зраду країни і колег", - сказав він.

Лі працював на ЦРУ з 1994-го по 2007 рік. Він визнав свою провину в змові з метою передати інформацію про державну оборону іноземній державі. Китайські розвідники зв'язалися з Лі в 2010 році. Вони запропонували йому гроші, пообіцявши фінансову підтримку впродовж усього життя в обмін на необхідну секретну інформацію. З травня 2010-го по грудень 2013 року на його рахунок надійшли сотні тисяч доларів.

Лі створив документ, де містилася інформація про діяльність ЦРУ, включаючи конкретні місця, в які прямували співробітники американської розвідки.

У 2012 році співробітники ФБР обшукали номер на Гаваях, знятий на ім'я Лі, і виявили USB-накопичувач. Слідчим вдалося відновити документ, який, мабуть, було стерто.

Під час обшуку також з'ясувалося, що у Лі був щоденник і адресна книга із записами, що містять секретну інформацію, отриману від співробітників ЦРУ. Там були записані справжні імена агентів, місця оперативних зустрічей, телефонні номери та інформація про секретні об'єкти.

Співробітники ЦРУ допитали Лі в 2012 році. Тоді він розповів, що зустрічався зі співробітниками китайської розвідки, але промовчав, що виконував їхнє завдання, повідомив американський мін'юст. У 2013 році він спочатку сказав, що нічого не знає про документ зі свого USB-накопичувача, але потім зізнався, що сам його створив. Однак він наполягав, що не передавав його китайським спецслужбам.

Лі заарештували в аеропорту Нью-Йорка в січні 2018 року. Вирок йому буде винесено в серпні.

Нагадаємо, минулого року директор ФБР звинуватив Китай в економічному шпіонажі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram