ГоловнаСвіт

Путін підписав закон про ізоляцію російського інтернету

Росія зможе відключити своїх громадян від Мережі вже восени.

Путін підписав закон про ізоляцію російського інтернету
Фото: kurnyavko/Depositphotos

Президент Росії Володимир Путін 1 травня підписав закон про забезпечення сталої роботи російського сегменту інтернету в разі відключення від глобальної інфраструктури, більш відомий як закон про ізоляцію Рунету.

Закон опубліковано на російському порталі правової інформації.

Він набуде чинності з 1 листопада, крім низки положень.

Держдума схвалила цей закон 16 квітня, Рада Федерації - 22 квітня.

Російське видання The Bell раніше писало, що мета закону - "протидіяти загрозі стійкості, безпеці і цілісності інтернету в Росії". Інтернет-провайдери й оператори зв'язку муситимуть установити спеціальне обладнання, обране Роскомнаглядом. Воно буде фільтрувати трафік і забезпечувати блокування заборонених ресурсів, а також дублювати систему маршрутизації трафіку всередині країни.

Закон передбачає, що Роскомнагляд зможе блокувати сайти оперативніше. Він виключить провайдерів з ланцюжка відносин із порушником. Раніше відомство вело реєстр заборонених ресурсів, а провайдер блокував сайт. Тепер Роскомнагляд зможе управляти блокуваннями сам, за допомогою свого механізму.

Понад те: Роскомнагляд отримає мегаповноваження: він буде і встановлювати, і модернізувати, і експлуатувати обладнання для захисту від загроз. Роскомнагляд зможе регулювати політику підключення провайдерів до тих чи інших мереж зв'язку. Провайдерам прямо заборонено підключатися до тих, хто не дотримується вимог.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram