ГоловнаСвіт

Лідер опозиції Венесуели оголосив повстання проти Мадуро

"Народ Венесуели ініціював кінець узурпації".

Лідер опозиції Венесуели Хуан Гуайдо у вівторок, 30 квітня, закликав до збройного повстання проти режиму Ніколаса Мадуро, пише BBC.

"Народ Венесуели ініціював кінець узурпації. Зараз я зустрічаюся з головними військовими підрозділами наших збройних сил, починаючи фінальну фазу операції "Свобода", - йдеться у твіттері Гуайдо.

У відеозверненні, записаному на одній з баз військово-повітряних сил Венесуели, Гуайдо в оточенні чоловіків у військовій формі закликає військових підтримати його і скинути Мадуро.

Хуан Гуайдо
Фото: EPA/UPG
Хуан Гуайдо

У січні 2019 року Гуайдо оголосив себе виконувачем обов'язки президента. Його визнали США і багато інших країн, закликавши чинного президента Мадуро покинути посаду. Росія, Китай і ще кілька країн вважають Мадуро легітимним президентом, а події у Венесуелі - спробою державного перевороту.

На відео Гуайдо каже, що його підтримали "хоробрі солдати" в Каракасі. Поруч з ним стоїть інший опозиційний лідер - Леопольдо Лопес. У 2009 році він разом Гуайдо заснував лівоцентристську партію "Народна воля". Лопеса пізніше заарештували і засудили до 13 років ув'язнення за звинуваченням у підпалі і тероризмі. Його термін замінили на домашній арешт, під яким він мав перебувати і зараз.

Леопольдо Лопес
Фото: EPA/UPG
Леопольдо Лопес

Лопес заявив, що його звільнили військові, котрі підтримали Гуайдо.

Гуайдо з авіабази "Ла Карлота" закликав і інших венесуельських військових підтримати його. Він назвав президента Мадуро узурпатором і закликав жителів Каракаса приходити до авіабази. Як повідомляє Рейтер, в околицях бази чутно стрілянину.

Мадуро написав у твіттері, що все командування збройних сил залишається вірним владі. "Закликаю до максимальної народної мобілізації, щоб підтвердити перемогу миру. Ми переможемо", - заявив Мадуро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram