ГоловнаСвіт

У Британії планують посилити протидію Росії та Китаю

Уряд вважає ці країни ворожими державами.

У Британії планують посилити протидію Росії та Китаю
В Британии планируют усилить противодействие России и Китаю
Фото: EPA/UPG

Британський уряд працює над пакетом заходів з протидії РФ і КНР, зокрема, у фінансовій сфері. Пише Интерфакс з посиланням на британську газету The Sunday Times.

Йдеться про стримування потоків російських і китайських коштів, що надходять в країну через парламентаріїв, лобіювальні компанії та лондонський Сіті.

"Уряд підтримує зміну правил Палати лордів, згідно з якими парламентарі повинні будуть заявляти в повному обсязі про їхні ділові інтереси в Росії та Китаї", - йдеться в матеріалі.

Крім того, зазначає видання, міністри планують ухвалити законопроект про шпигунство, який викрив би діяльність іноземних розвідок у банках та інших ділових структурах Великобританії.

Законопроектом передбачена і легша процедура видворення з країни співробітників іноземних розвідок, навіть якщо вони працюють у Великобританії на законних підставах.

Водночас співрозмовники видання зазначили, що зараз у Великобританії працює більше агентів іноземних розвідок, ніж у розпал "холодної війни".

Заступник британського міністра внутрішніх справ з питань безпеки Бен Воллес, коментуючи газеті ці ініціативи, заявив, що їх реалізація дозволить забезпечити прозорість британської політичної системи для того, щоб уберегти британську демократію від гібридних атак ворожих держав.

За його словами, в рамках одного розслідування з'ясувалося, що сім представників Палати лордів мали ділові інтереси, пов'язані з Росією, а деякі з них виступали з публічними заявами на підтримку Москви.

Нагадаємо, раніше глава МЗС Великобританії заявив, що українська стабільність необхідна для безпеки Європи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram