ГоловнаСвіт

Євросоюз шкодує про вихід США з Договору про торгівлю зброєю

За даними ЄС, стрілецька зброя і легкі озброєння вбивають близько 500 тис. осіб щорічно.

Євросоюз шкодує про вихід США з Договору про торгівлю зброєю
Евросоюз сожалеет о выходе США из Договора о торговле оружием
Фото: EPA/UPG

Європейський Союз не підтримує рішення США про вихід з Договору про торгівлю зброєю. Про це йдеться в заяві Європейської зовнішньополітичної служби (ЄЗС), передає Интерфакс.

"ЄС буде і надалі закликати всі держави, зокрема, основних експортерів та імпортерів зброї, негайно приєднатися до Договору про торгівлю зброєю", - йдеться в комюніке, поширеному в суботу в Брюсселі.

У документі наголошується, що ЄС вважає цей договір основним інструментом у запобіганні та викоріненні незаконної торгівлі зброєю в світі.

Зазначається, що всі 28 держав-членів ЄС приєдналися до цього договору і "сповнені рішучості досягти його цілей".

У Брюсселі вказують на те, що "нерегульована торгівля зброєю продовжує завдавати великі страждання в багатьох частинах світу, розпалюючи конфлікти, тероризм і організовану злочинність".

За даними ЄЗС, стрілецька зброя і легкі озброєння вбивають близько 500 тис. осіб щорічно на додаток до жертв інших видів звичайної зброї.

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп 26 квітня виступив за вихід США з Договору про торгівлю зброєю. Трамп попросить Сенат відмовитися від ратифікації пакту, підписаного його попередником Бараком Обамою.

Міжнародний договір про торгівлю зброєю був ухвалений Генасамблеєю ООН в квітні 2013 року. Зараз угода ратифікована владою 101 країни. Ще 29 держав, включаючи США, підписали договір, але наразі його не ратифікували. Проти виступили тільки три держави - Іран, КНДР і Сирія.

Договір обмежує торгівлю зброєю в усьому світі і покликаний запобігти незаконному обігу зброї. Документ обмежує експорт різних видів зброї, включаючи ту, що потенційно може використовуватись під час скоєння військових злочинів, терактів і злочинів проти людяності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram