ГоловнаСвіт

​КНДР виставила США рахунок за "лікування" американського студента, який був у комі

22-річний Отто Вормбір помер у червні 2017-го після того, як його доправили з КНДР у стані коми зі слідами тортур на тілі.

​КНДР виставила США рахунок за "лікування" американського студента, який був у комі
Отто Уормбир (архивное фото)
Фото: EPA/UPG

Влада КНДР виставила США рахунок за лікування американського студента Отто Вормбіра, який відбував у цій країні тюремне покарання і після транспортування у США помер.

Про це повідомляє газета The Washington Post з посиланням на неназвані джерела.

За перебування Вормбіра в північнокорейській лікарні КНДР вимагає 2 млн доларів. Пхеньян стверджує, що перед тим як влада дозволила відправити Вормбіра на батьківщину, представник США підписав зобов'язання виплатити ці гроші.

Два знайомі із ситуацією джерела газети повідомили, що представник США, скерований у КНДР з метою домогтися звільнення студента, дійсно за дорученням президента Дональда Трампа підписав угоду про оплату медичного рахунка. Потім відповідне рішення надійшло в міністерство фінансів США, 2017 року рахунок залишався неоплаченим.

Тим часом, за словами батька загиблого Фреда Вормбіра, його родина не отримувала жодних лікарняних рахунків з КНДР.

Нагадаємо, 22-річний Отто Вормбір помер у червні 2017-го незабаром після того, як його доправили з КНДР у США в стані коми зі слідами тортур на тілі.

У Північну Корею він приїхав у грудні 2015 року в складі туристичної групи з Китаю. У січні 2016 року його затримали в аеропорту Пхеньяна під час спроби вивезти пропагандистський плакат. Суд КНДР визнав його винним у "злочині проти держави" і засудив до 15 років примусових робіт. Незадовго до оголошення вироку відбулася прес-конференція, на якій Вормбір зі сльозами просив вибачення у північнокорейського народу, назвавши спробу викрасти плакат "найжахливішою помилкою в житті".

У грудні 2018 року суд у Вашингтоні визнав КНДР винною в тортурах, захопленні заручника і позасудовій страті американця і зобов'язав Пхеньян виплатити компенсацію в розмірі понад 500 млн доларів. Але це рішення має лише символічне значення, оскільки в США відсутні механізми для стягнення компенсації з Північної Кореї. КНДР також не має майна в США, яке можна було б арештувати як забезпечувальний захід.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram