ГоловнаСвіт

Польща закликала Росію відмовитися від видачі паспортів на окупованому Донбасі

"Ми однозначно засуджуємо здійснювану Росією політику «паспортизації», яка вже використовувалася в інших конфліктах".

Польща закликала Росію відмовитися від видачі паспортів на окупованому Донбасі
Фото: 24daily.net

Польща підтримує суверенітет і територіальну цілісність України у визнаних міжнародною спільнотою кордонах і засуджує дії Росії, яка має намір видавати паспорти жителям окупованої частини Донбасу.

Про це повідомила прес-служба посольства Польщі в Україні.

"Ми однозначно засуджуємо здійснювану Росією політику «паспортизації», яка вже використовувалася російською владою у випадку інших конфліктів. Вважаємо, що підписаний президентом РФ Володимиром Путіним указ, який дає можливість отримання жителями окупованого Донбасу російського громадянства в спрощеному порядку, явно суперечить духу Мінських угод", - йдеться в повідомленні.

У посольстві підкреслили, що таке рішення Росія ухвалила через кілька днів після оголошення результатів голосування на президентських виборах в Україні, визнаних міжнародною спільнотою. Це, на думку польських дипломатів, є черговою спробою дестабілізувати Україну і зазіхнути на її територіальну цілісність.

До того ж, додали в посольстві, такі паспорти не можуть бути чинними документами для подорожі.

"Польща разом з групою членів Ради Безпеки ООН закликає Росію припинити дії, спрямовані на знищення зусиль з урегулювання конфлікту, і повернути Україні можливість контролювати власну територію. Обидві сторони конфлікту повинні докласти всіх зусиль, щоб виконати зобов'язання, взяті в рамках Мінських угод", - йдеться в заяві посольства.

Нагадаємо, 24 квітня 2019 року Путін підписав указ, що дозволяє жителям окремих районів Донецької та Луганської областей отримати громадянство РФ за спрощеною процедурою: жителів ОРДЛО звільняють від необхідності складати обов'язкові іспити і від вимоги про проживання в Росії понад п'ять років.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін звернувся до жителів окупованих територій із закликом не приймати паспортів РФ. А на засіданні Радбезу ООН Україна закликала посилити санкції проти РФ.

Чинний президент Петро Порошенко закликав міжнародну спільноту посилити санкції проти РФ. Він назвав незаконну видачу паспортів РФ за так званим "південноосетинським і придністровським сценарієм" спробою виправдати і легітимізувати військову присутність Росії на окупованій території Донбасу.

У команді шоумена Володимира Зеленського, який здобув перемогу на виборах президента України, заявили, що Москва указом про видачу паспортів РФ жителям Донбасу "визнала свою відповідальність як держави-агресора".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram