ГоловнаСвіт

В Єгипті на референдумі схвалили реформу, яка дозволить ас-Сісі залишитися у владі до 2030 року

"За" проголосували 88,8% виборців.

В Єгипті на референдумі схвалили реформу, яка дозволить ас-Сісі залишитися у владі до 2030 року
Фото: EPA/UPG

Єгиптяни на референдумі проголосували за поправки до Конституції, які дозволять президенту Єгипту Абдель Фаттаху ас-Сісі залишитися у владі до 2030 року.

Каїрська газета "Аль-Ахрам" повідомила, що в референдумі взяли участь 27,2 млн осіб, або 44,33% від загальної кількості виборців. 88,83% з них (за вирахуванням недійсних бюлетенів) підтримали поправки, 11,17% проголосували проти.

Голова Національної виборчої комісії Єгипту Лашин Ібрагім повідомив, що голосування було "прозорим і проходило під контролем ЗМІ та неурядових організацій".

Конституційні поправки передбачають продовження терміну президентських повноважень з 4 до 6 років. Рішення набудуть чинності негайно, тобто другий термін президента ас-Сісі закінчиться не в 2022 році, а в 2024-му.

Водночас йому буде дозволено балотуватися знову.

Президент Єгипту також отримає нові повноваження щодо призначення суддів. Крім того, він планує створити другу палату парламенту (Сенат), третину якої буде призначати президент, і ввести пост віце-президента.

Нагадаємо, що ас-Сісі вперше був обраний президентом Єгипту в 2014 році, тоді за нього проголосували 96,91% виборців. У 2018 році він переобрався на другий термін з результатом 97,08%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram