ГоловнаСвіт

КНДР заявила про випробування "нової тактичної керованої зброї"

З аналогічною заявою Пхеньян уже виступав минулого року.

КНДР заявила про випробування "нової тактичної керованої зброї"
Ким Чен Ын
Фото: EPA/UPG

Північна Корея оголосила про проведений випробувальний запуск "тактичної керованої зброї" нового типу.

Про це повідомляє Бі-бі-сі з посиланням на Центральне телеграфне агентство КНДР.

Відзначають, що це перші подібні випробування після безуспішних переговорів з президентом США Дональдом Трампом у Ханої. Лідер КНДР Кім Чен Ин особисто спостерігав за ними.

З аналогічною заявою Пхеньян виступав минулого року, що спостерігачі розцінили як спробу чинити тиск на США.

Хоча ЗМІ КНДР не уточнюють, чи є нова зброя ракетою, сам термін "тактична зброя" передбачає ракети середнього радіусу дії, на відміну від далекого, властивого балістичним ракетам, в яких американці бачать головну загрозу. При цьому Пхеньян підкреслює, що зброя має "особливі характеристики керованого польоту" і здатне нести потужну боєголовку.

У листопаді минулого року Кім Чен Ин спостерігав за випробуваннями іншої "тактичної зброї", здатної, за словами державних ЗМІ, захистити Північну Корею на зразок "сталевої стіни".

На думку експертів, якщо раніше Північна Корея робила ставку на чисельність своїх збройних сил, які налічують майже 1,3 млн осіб, то тепер Кім Чен Ин хоче змістити пріоритет у бік високотехнологічних озброєнь.

У квітні 2018 року Кім Чен Ин заявив, що Північна Корея припинить ядерні випробування і запуски міжконтинентальних балістичних ракет, оскільки ядерні можливості Пхеньяна вже "підтверджені".

Нагадаємо, раніше, 13 квітня, Кім Чен Ин висловив готовність провести третій саміт з Трампом. Уперше лідери США і КНДР зустрілися в червні 2018 року в Сінгапурі. Другий саміт відбувся в лютому 2019 року в столиці В'єтнаму Ханої, але ці переговори були перервані, оскільки сторони не зуміли досягти згоди в щодо ядерного роззброєння Північної Кореї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram