ГоловнаСвіт

Держдума ухвалила закон про ізоляцію російського сегмента інтернету

Росія зможе відключити своїх громадян від Мережі вже восени.

Держдума ухвалила закон про ізоляцію російського сегмента інтернету
Фото: LB.ua

Російська Державна дума 16 квітня прийняла в третьому, заключному читанні законопроект про забезпечення сталої роботи російського сегмента інтернету в разі відключення від глобальної інфраструктури, більш відомий як закон про ізоляцію Рунету.

Про це пише ТАСС.

Закон набуде чинності з 1 листопада.

Як повідомляє The Bell, мета закону - "протидія загрозі стійкості, безпеки і цілісності інтернету в Росії". Інтернет-провайдери та оператори зв'язку повинні будуть встановити спеціальне обладнання, обране Роскомнаглядом. Воно фільтруватиме трафік і забезпечуватиме блокування заборонених ресурсів, а також дублюватиме систему маршрутизації трафіку всередині країни.

Закон передбачає, що Роскомнагляд зможе блокувати сайти оперативніше. Він виключить провайдерів з ланцюжка відносин із порушником. Раніше відомство вело реєстр заборонених ресурсів, а провайдер блокував сайт. Тепер Роскомнагляд зможе управляти блокуваннями сам, за допомогою свого механізму.

Ба більше, Роскомнагляд отримає мегаповноваження: він буде і встановлювати, і модернізувати, і експлуатувати обладнання для захисту від загроз. Роскомнагляд зможе регулювати політику підключення провайдерів до тих чи інших мереж зв'язку. Провайдерам прямо заборонено підключатися до тих, хто не дотримується вимог.

Російський закон про суверенний рунет - ізольоване явище і не російський винахід, а частина розгалуження глобального інтернету на дві частини, пише Bloomberg. Фронт "нової холодної війни" проляже саме по вододілу між "китайською" і "американською" моделями, і наразі Росія виступає на боці Китаю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram