ГоловнаСвіт

Акціонери вимагають зняти Цукерберга з поста глави ради директорів Facebook

Автори заяви вважають його винним у втраті 40 відсотків оціночної вартості компанії.

Акціонери вимагають зняти Цукерберга з поста глави ради директорів Facebook
Марк Цукерберг во время слушаний в Сенате, 10 апреля 2018.
Фото: EPA/UPG

Група акціонерів компанії Facebook зажадала зняти Марка Цукерберга з посади голови ради директорів компанії. Відповідну заяву було опубліковано в п'ятницю, 12 квітня, на сайті Комісії з цінних паперів і бірж США.

Вимогу висунули напередодні чергових річних зборів акціонерів Facebook, намічених на 30 травня.

У документі йдеться, що в результаті низки прорахунків керівництва компанія втратила 40 відсотків оціночної вартості, починаючи з липня 2018 року. Автори заяви покладають відповідальність за ці втрати безпосередньо на Цукерберга, який, на їхню думку, фактично одноосібно управляє компанією.

"Засновник Марк Цукерберг контролює 51 відсоток голосів, хоча йому належить тільки 13 відсотків акцій компанії", - наголошується в заяві.

Для оптимізації роботи компанії пропонується, серед іншого, обрати замість Марка Цукерберга незалежного голову ради директорів Facebook. Цукерберг займає цю посаду з 2012 року, одночасно займаючи посаду генерального директора.

Автори заяви наполягають на необхідності розмежувати посади голови ради директорів і генерального директора Facebook.

У списку причин, що призвели до втрати вартості компанії, зокрема називається втручання Росії у вибори в США, поширення на базі Facebook неправдивої інформації, скандал з Cambridge Analytica.

Нагадаємо, на початку 2018 року стало відомо про найбільший в історії Facebook витік особистих даних користувачів. Компанія Cambridge Analytica незаконно зібрала дані 87 мільйонів користувачів соцмережі і передавала їх третім особам, в тому числі, імовірно, передвиборному штабу нинішнього президента США Дональда Трампа, який в свою чергу використовував їх для політичної реклами.

У квітні і травні 2018 року засновник Facebook Марк Цукерберг в Конгресі США і Європарламенті визнав помилку і вибачився за витік даних.

У лютому 2019 парламент Британії звинуватив Facebook в продажі особистих даних користувачів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram