ГоловнаСвіт

​Влада США висунула Ассанжу звинувачення у змові

Засновнику WikiLeaks загрожує до п'яти років в'язниці.

​Влада США висунула Ассанжу звинувачення у змові
Джулиан Ассанж (архивное фото)
Фото: EPA/UPG

Влада США оголосила засновнику WikiLeaks Джуліану Ассанжу звинувачення в змові з метою комп'ютерного злому. У четвер він був заарештований в Лондоні, після того як Еквадор вирішив відмовити йому в притулку.

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Ассанжа звинувачують у змові з інформатором WikiLeaks Челсі Меннінг для крадіжки і публікації секретних урядових документів. У США йому загрожує до п'яти років в'язниці.

На засіданні суду, де вирішувалося питання про екстрадицію, були присутні співробітники уряду США і юристи, що представляють США. Адвокат Ассанжа заявив, що наразі його підзахисний не даватиме жодних свідчень. За його словами, в США існує загроза для його життя.

Врешті суд залишив Ассанжа під арештом, не ухваливши рішення про екстрадицію. Наступне слухання призначено на 2 травня.

Крім того, засновник WikiLeaks був визнаний винним у порушенні умов звільнення під заставу в 2012 році - саме тоді він сховався в дипмісії Еквадору, де провів сім років.

Як стало відомо в суді, лондонська поліція прийшла до дипмісії вранці в четвер і після розмови з послом Еквадору затримала Ассанжа. На нього насилу наділи наручники і винесли з кімнати.

Запит на екстрадицію був скерований американською владою ще 22 грудня 2017 року.

Президент Еквадору Ленін Морено опублікував відеозвернення у своєму Twitter, де пояснив причини, з яких відмовив Ассанжу в притулку. За його словами, засновник WikiLeaks неодноразово порушував міжнародні конвенції.

Нагадаємо, Ассанж отримав притулок в посольстві Еквадору в Лондоні 2012 року. Він не покидав його територію, оскільки був би затриманий британською поліцією за відмову з'явитися в суд. У США йому загрожує покарання за розголошення секретних даних Держдепартаменту.

У березні 2018 року Ассанжа позбавили всіх засобів зв'язку за порушення обіцянки не втручатися в міжнародну політику. Це сталося після його заяви з критикою висилання російських дипломатів із західних країн у зв'язку з отруєнням Сергія і Юлії Скрипалів.

Наприкінці жовтня 2018 року Ассанж заявив, що влада Еквадору хоче позбавити його притулку і видати США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram