ГоловнаСвіт

Закон про ізоляцію російського інтернету пройшов друге читання в Держдумі РФ

Російські депутати передбачили "запасний варіант на випадок відключення від глобальної мережі".

Закон про ізоляцію російського інтернету пройшов друге читання в Держдумі РФ
Фото: Телеканал 360

Держдума Росії прийняла в другому читанні законопроект про "суверенний інтернет". Документ передбачає створення інфраструктури, яка забезпечить безперебійну роботу російських інтернет-ресурсів, якщо їх відключать від зарубіжних сервісів, пише "Дождь".

Законопроект набуде чинності з 1 листопада 2019 року. Відповідно до законопроекту, оператори зв'язку зобов'язані встановити на свої мережі спеціальне обладнання, за допомогою якого Роскомнагляд у разі загрози зможе управляти маршрутами інтернет-трафіку. Крім того, це обладнання буде фільтрувати трафік, блокуючи доступ до заборонених у Росії сайтів.

Операторів зв'язку зобов'яжуть користуватися національною доменною зоною з 1 січня 2021 року.

Раніше Роскомнагляд запропонував МТС, "Мегафону" і "Вимпелкому" протестувати в окремих регіонах системи фільтрації трафіку для закону про "суверенний інтернет".

Нагадаємо, Роскомнагляд у Росії має право забороняти користувачам доступ до будь-яких сайтів, які вважатиме такими, що порушують законодавство РФ. Провайдери інтернету і мобільного зв'язку зобов'язані закрити доступ до таких сайтів на першу вимогу. VPN-сервіси і анонімайзери повинні бути підключені до федеральної системи з інформацією про заборонені сайти, щоб блокувати доступ користувачів. Якщо сервіс не підключиться до системи, його заблокують упродовж 30 днів після повідомлення Роскомнагляду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram