ГоловнаСвіт

Британські експерти підтвердили, що причиною Смоленської авіакатастрофи був вибух

У прокуратуру направлено клопотання про можливу фальсифікацію висновків розслідування, які були зроблені раніше.

Британські експерти підтвердили, що причиною Смоленської авіакатастрофи був вибух
Фото: news.rambler.ru

Результати досліджень британської лабораторії підтвердили висновки польської підкомісії з розслідування причин катастрофи урядового Ту-154М під Смоленськом, в якій загинув президент Польщі Лех Качинський, екіпаж, а також члени офіційної делегації, що прямувала на заходи з нагоди 70-ї річниці Катинської трагедії.

Про це заявив голова підкомісії з питань повторного розслідування авіакатастрофи, колишній міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич, повідомляє "Польське радіо".

Він підкреслив, що, згідно з висновками підкомісії, причиною знищення літака були вибухи.

"Не пілоти, не якісь дії осіб, котрі перебували на борту, призвели до тієї трагедії, а вибух. Сьогодні вже завдяки британцям ми це знаємо. Ми не визначаємо характер вибуху. Ми знаємо напевно, що був присутній тротил, проте це не означає, що нам відомо, якою була формула вибухівки", - сказав Мацеревич.

Професор Казімєж Новачик, заступник голови підкомісії з питань повторного розслідування Смоленської катастрофи, уточнив, що проведене Центральною поліцейською криміналістичною лабораторією дослідження кінця лівого крила Ту-154М показало наявність вибухових матеріалів.

Також комісія вивчила дослідження, проведені в 2013 році, які показали наявність слідів вибухівки в 107 з 215 взятих зразках.

Підкомісія направила в прокуратуру клопотання про можливість скоєння злочину екс-головою Комісії з розслідування авіакатастроф Єжи Міллером і членами тієї комісії періоду з'ясування причин катастрофи в 2010 році.

"Клопотання стосується їхньої недбалості, фальсифікацій, які вони допустили, і невиконання обов'язків. Це стосується самого пана Міллера, який у підписаному з росіянами меморандумі підтверджує правдивість чорних ящиків", - сказав Мацеревич.

Нагадаємо, 10 квітня 2010 року недалеко від військового аеродрому під Смоленськом розбився літак Ту-154М з президентом Польщі Лехом Качинським і польськими високопосадовцями. Тоді загинули всі 96 осіб, які перебували на борту. У квітні 2017 року в Польщі заявили, що літак Качинського почав розпадатися ще в повітрі.

Комісія під керівництвом Мацеревича спростувала версію про те, що причиною падіння польського Ту-154 під час заходу на посадку в Смоленську були дії пілотів. Відповідно до представленої в Сеймі доповіді, приблизно на висоті 900 метрів у лівому крилі лайнера стався вибух. Перед порогом смуги відбулося кілька аварій, а потім - ще над землею - вибух у корпусі повітряного судна. Крім того, як було встановлено, диспетчери в Смоленську послідовно давали польському екіпажу Ту-154 неправильні дані, необхідні для безпечного здійснення посадки.

Коментуючи висновки польської комісії, президент РФ Володимир Путін заявив, що "якщо і були вибухи, то вибухівку заклали у Варшаві".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram