ГоловнаСвіт

ЄС і Китай мають намір будувати рівноправні економічні відносини

Сторони заявили, що планують співпрацю в галузі інвестицій і двосторонньої торгівлі.

ЄС і Китай мають намір будувати рівноправні економічні відносини
Фото: 24 Канал

Євросоюз і Китай у спільній заяві за підсумками двостороннього саміту у вівторок, 9 квітня підтвердили своє стратегічне партнерство. "Обидві сторони зобов'язуються дотримуватися вимог Статуту ООН і міжнародного права, а також усіх трьох стовпів системи ООН, а саме: мир і безпека, розвиток і права людини. ЄС підтвердив свою політику щодо єдиного Китаю", - зазначено в документі, поширеному в Брюсселі після закінчення саміту, передає «Інтерфакс-Україна».

У заяві про двосторонні відносини особливу увагу приділено питанням відкритості та рівноправності економічних зв'язків, вони в Брюсселі розцінюються як пріоритетні.

Сторони заявили, що високий рівень їхніх прагнень полягає "в істотному поліпшенні доступу до ринків, в усуненні дискримінаційних вимог і практик, що позначаються на іноземних інвесторах, у створенні збалансованої системи захисту інвестицій".

"ЄС і Китай зобов'язуються забезпечити рівноправне і взаємовигідне співробітництво в галузі двосторонньої торгівлі та інвестицій. Вони знову заявляють про свою готовність розширювати двостороннє економічне співробітництво, торгівлю та інвестиції і надавати один одному ширший і більш спрощений, недискримінаційний доступ до ринків", - наголошено в заяві.

ЄС також оголосив про підтримку Китаю в його прагненні прискорити процес приєднання до Угоди про державні закупівлі Світової організації торгівлі (СОТ), а Китай зобов'язався прискорено просувати відповідну роботу.

Також сторони згадали про важливість дотримання міжнародних стандартів у галузі захисту інтелектуальної власності, взяли до відома недавній прогрес у переговорах щодо угоди між ЄС і Китаєм про захист географічних найменувань.

ЄС і Китай заявили про тверду підтримку системи СОТ, намір боротися проти однобічності і протекціонізму й узяли на себе зобов'язання дотримуватися правил СОТ. Вони підтвердили свої спільні зобов'язання в реформуванні СОТ для забезпечення її актуальності.

Сторони погодилися, що не повинно бути примусового передавання технологій. Також ЄС і Китай підтвердили, що "надлишок сталі є глобальною проблемою, що вимагає колективних заходів". Через це вони будуть підтримувати зв'язок у рамках Глобального форуму про надмірні потужності в сталеливарній промисловості.

Крім того, сторони підкреслили свою підтримку втілення Паризької кліматичної угоди і Монреальського протоколу з питань захисту озонового шару.

Нагадаємо, за підсумками роботи 21-го саміту "ЄС-Китай" в Брюсселі сторони закликали до повного виконання "мінських домовленостей". "Щодо України і нагадуючи про резолюцію 2202 (2015) Ради Безпеки ООН, ЄС і Китай закликають до повного виконання "мінських домовленостей", - сказано в їхній спільній заяві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram