ГоловнаСвіт

Помпео пояснив, у чому різниця між ситуаціями з Голанами і Кримом

Ізраїль захопив Голани, захищаючись від нападу Сирії, а Росія анексувала Крим, хоча ніякої загрози з боку України не було.

Помпео пояснив, у чому різниця між ситуаціями з Голанами і Кримом
Майк Помпео
Фото: EPA/UPG

Держсекретар США Майк Помпео пояснив, у чому відмінності анексії Голанських висот Ізраїлем і українського півострова Крим Росією.

Про це він заявив, виступаючи на слуханнях у Сенаті США у вівторок, 9 квітня, передає Deutsche Welle.

"Не може бути більш різних ситуацій, ніж ці", - сказав Помпео.

Він підкреслив, що Голани стали частиною Ізраїлю після того, як на нього напали.

"Він оборонявся, його існування було під загрозою", - підкреслив голова Держдепартаменту. На його думку, захоплення Голанських висот було необхідне, щоб продовжувати захищатися від сирійського режиму.

"Росія ж не оборонялася. Росія вибрала момент, щоб захопити територію у народу, який не становив для неї жодної загрози", - пояснив Помпео.

Нагадаємо, 25 березня президент США Дональд Трамп підписав декларацію про визнання суверенітету Ізраїлю над Голанськими висотами. Рішення американського президента засудили Євросоюз, Ліга арабських держав, Туреччина, Сирія, Іран, Росія та інші країни. Дії Вашингтона не знайшли підтримки і на екстреному засіданні Ради Безпеки ООН.

Належність стратегічно важливих Голанських висот вже протягом багатьох десятиліть є однією з найбільш спірних тем у безперервному конфлікті на Близькому Сході. Ізраїль під час війни 1967 року захопив більшу частину цього регіону і в 1981 році анексував його. Відповідно до норм міжнародного права, анексовані райони Голанських висот залишаються сирійською територією, окупованою Ізраїлем.

Росія анексувала Крим у березні 2014 року, після того як провела на півострові незаконний "референдум".

Україна, а також країни Євросоюзу і США не визнають входження Криму до складу РФ. Після анексії США і ЄС ввели санкції проти декотрих російських громадян і юридичних осіб. Також затверджено списки нев'їзних осіб і заморожено їхні рахунки.

Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя 20 лютого 2014 року.

Росія заперечує окупацію півострова і називає це "відновленням історичної справедливості".

У березні 2019 року Святошинський районний суд Києва встановив, що операція захоплення Криму російськими військовими почалася в грудні 2013 року, в ній брали участь 10,5 тис. солдатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram