ГоловнаСвіт

В ЄС згодні відкласти Brexit на 2020 рік, - ЗМІ

Лідери 27 країн готові підтримати запропоновану Туском "гнучку відстрочку".

В ЄС згодні відкласти Brexit на 2020 рік, - ЗМІ
Фото: EPA/UPG

Країни Європейського Союзу готові затвердити тривалу відстрочку виходу Великобританії, незважаючи на зростаючу стурбованість тим, що триваючий хаос навколо Brexit буде нести політичні та економічні витрати для континенту.

Про це пише агентство AFP з посиланням на дипломатичні джерела, повідомляє ЄП.

10 квітня пройде екстрений саміт ЄС, на якому прем'єр Британії Тереза Мей попросить відкласти Brexit тільки до 30 червня, але офіційні особи і спостерігачі очікують, що лідери 27 країн ЄС вивчать ідею більш тривалого "гнучкого" продовження до 2020 року.

Президент Європейської ради Дональд Туск заявив минулого тижня, що відстрочка може тривати до року, але може бути скорочена, якщо Мей вдасться затвердити угоду про вихід в британському парламенті.

Європейські чиновники ясно дали зрозуміти, що пропозиція Туска є його особистою думкою. "Це позиція пана Туска, а не ради", - сказало одне дипломатичне джерело.

Проте, "ніхто насправді не проти гнучкості пана Туска", - сказав інший дипломат, який брав участь в переговорах на високому рівні в Брюсселі між 27 країнами і британською делегацією.

Більшість з 27 країн наполягає, наприклад, на тому, що Британія повинна бути готова взяти участь у виборах до Європарламенту, які почнуться 23 травня, якщо вона все ще буде в блоці, і Мей почала планувати вибори.

Але інші країни, такі як Німеччина і, перш за все, Ірландія, наполягають на тому, щоб Лондон отримав простір і знайшов рішення, щоб уникнути "жорсткого" Brexit. Парламент Великобританії три рази голосував за угоду щодо Brexit і тричі відмовився його підтримати. Якщо найближчим часом нічого не буде зроблено, 12 квітня відбудеться так званий "жорсткий" вихід Великобританії з ЄС без врегульованих відносин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram