ГоловнаСвіт

У Boeing визнали, що літаки в Індонезії та Ефіопії розбилися через помилку програми

"В обох випадках система, відома як MCAS, відіграла вирішальну роль".

У Boeing визнали, що літаки в Індонезії та Ефіопії розбилися через помилку програми
Фото: Wikipedia

Президент корпорації Boeing Денніс Мюіленбург офіційно визнав, що причиною катастрофи літаків "Боїнг-737 MAX" в Індонезії та Ефіопії останніми місяцями стала некоректна робота програмного забезпечення.

Мюіленбург записав відеозвернення, в якому висловив співчуття близьким пасажирів і членів екіпажу, що загинули на борту обох літаків, передає Радіо Свобода.

Посилаючись на опубліковані дані попереднього звіту про причини аварії літака в Ефіопії, Мюіленбург визнав, що "в обох випадках система, відома як MCAS, відіграла вирішальну роль".

Мова йде про систему, яка автоматично перемикає стабілізатор на пікірування (опускає ніс літака у напрямку до землі) у разі, якщо він отримує сигнал, що літак виходить на занадто великі кути атаки (піднімає ніс) і втрачає швидкість. Обидва рази - в Індонезії та Ефіопії - за попередніми даними, зламався датчик, і система помилково почала свою роботу, спрямувавши літак до землі. Пілоти намагалися її вимкнути, проте не змогли.

Президент Boeing пообіцяв, що найближчим часом в програмне забезпечення літаків моделі 737 MAX будуть внесені зміни.

У "Боїнгу", як і раніше впевнені в безпеці цих літаків і після оновлення програмного забезпечення сподіваються на те, що буде знято введений зараз у всіх країнах світу мораторій на їх польоти.

Нагадаємо, в результаті катастрофи в Ефіопії 10 березня загинули 157 осіб. Це була друга катастрофа Boeing 737 MAX: у жовтні 2018 року в Індонезії розбився інший літак тієї самої моделі. Тоді загинули 189 людей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram