ГоловнаСвіт

Німеччина на місяць очолила Раду Безпеки ООН

Свої дії Берлін буде тісно координувати з Францією.

Німеччина на місяць очолила Раду Безпеки ООН
Заседание Совбеза ООН
Фото: http://un.mfa.gov.ua

Німеччина вперше за останні сім років очолила по ротації Раду Безпеки Організації Об'єднаних Націй.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас вранці 1 квітня вилетів у Нью-Йорк, щоб замінити на посаді голови Радбезу очільника французького МЗС Жана-Іва Ле Дріана. Німеччина і Франція домовилися, що терміни їхнього головування в Раді Безпеки, що йдуть одне за одним, стануть "спільним головуванням" на два місяці.

"Ми усвідомлюємо глибину відповідальності, яку ми на себе беремо, займаючи посаду голови Радбезу ООН", - сказав Маас перед вильотом у Нью-Йорк.

З початку 2019 року Німеччина увійшла "десятку" непостійних членів Ради Безпеки терміном на два роки. У той самий час Франція, разом зі США, з Росією, Китаєм і Великобританією, є постійним членом вищого органу всесвітньої організації, із правом вето.

До кінця квітня Німеччина головуватиме на засіданнях Радбезу ООН, беручи участь у підготовці порядку денного й ініціюючи розгляд низки власних тем. Уряд ФРН уже поінформував, що має намір порушити такі теми, як сексуальне насильство над жінками під час збройних конфліктів, роль жінок у справі підтримання миру, роззброєння і контроль над озброєнням.

Маас також має намір привернути увагу до становища гуманітарних працівників у кризових регіонах.

"Лікарні, лікарі і допоміжний персонал усе частіше стають мішенню нападів, доступ до продовольства і медичної допомоги все частіше використовується як засіб війни проти цивільного населення. Ми повинні зупинити тенденцію до стирання кордонів збройних конфліктів, інакше можемо зануритися в нове варварство", - підкреслив він .

Нагадаємо, востаннє Німеччина головувала в Раді Безпеки ООН у вересні 2012 року. Цього літа вона знову займе цю посаду на місяць.

Наприкінці 2018 року Маас заявив, що структура Ради Безпеки ООН, створеної 70 років тому, застаріла. У зв'язку із цим, за його словами, Німеччина готова взяти більше відповідальності за рішення міжнародних проблем і увійти до складу Радбезу ООН як постійний член.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram