ГоловнаСвіт

Moody's: позиція Данії здатна затримати "Північний потік-2"

Затримка грає на руку Україні в газових переговорах.

Moody's: позиція Данії здатна затримати "Північний потік-2"
Трубы, поставленные для строительства "Северного потока 2", Котка, Финляндия
Фото: Financial Tribune

Рейтингове агентство Moody's підтвердило слова голови "Нафтогазу" Андрія Коболєва про затримання будівництва газопроводу "Північний потік-2" через позицію Данії.

Про це йдеться в огляді Moody's, оприлюдненій 1 квітня.

Данське енергетичне агентство минулого тижня попросило компанію Nord Stream 2 AG підготувати екологічну оцінку альтернативного варіанта прокладання газопроводу в данській винятковій економічній зоні

"Запит, який DEA обґрунтовує бажанням знайти маршрут з найменшим впливом на навколишнє середовище і судноплавний трафік, має негативний вплив на кредитний рейтинг "Газпрому", оскільки він загрожує зривом запланованих термінів будівництва Nord Stream 2, запланованих на грудень 2019 року", - йдеться в огляді Moody's.

Відповідно до національного законодавства Данії, заявка на отримання дозволу на підводний трубопровід має включати оцінку впливу на навколишнє середовище, підготовка якої може зайняти кілька місяців. У DEA немає крайнього терміну для розгляду заявки, а на публічні слухання допускається не менш ніж вісім тижнів. Загалом розгляд заявки на новий маршрут може зайняти кілька місяців, повідомило агентство.

Ще три-чотири місяці буде потрібно на прокладання труб, яке в Росії спочатку планували на другий квартал 2019 року.

Данія залишилася єдиною країною, яка не дозволила будівництво газопроводу в своїх територіальних водах. Будівництво схвалили Росія, Швеція, Фінляндія і Німеччина.

Відстрочка будівництва на території країни ділянки може послабити переговорні позиції "Газпрому" щодо нового транзитного контракту з Україною.

Газопровід "Північний потік-2" (Nord Stream 2) повинен пройти по Балтійському морю, з'єднавши постачальників у Росії зі споживачами в Німеччині, його протяжність становитиме більш ніж 1,2 тис. км. Пропускна спроможність становитиме 55 млрд кубометрів газу на рік. Вартість проекту оцінюється майже в 10 млрд євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram