ГоловнаСвіт

Угорщина сподівається почати імпорт азербайджанського газу з 2021 року

Нині більше половини газу Угорщина отримує транзитом через Україну.

Угорщина сподівається почати імпорт азербайджанського газу з 2021 року
Фото: novosti.az

Угорщина розраховує почати імпорт азербайджанського газу, починаючи з 2021 року.

Про це пише "Німецька хвиля" з посиланням на прес-службу угорського уряду за підсумками зустрічі в Баку міністра закордонних справ і торгівлі східноєвропейської країни Петера Сіярто та його азербайджанського колеги Парвіза Шахбазова.

Як зазначив угорський міністр, диверсифікація маршрутів постачання газу є надзвичайно важливою для Угорщини. Сіярто звернув увагу на те, що "конфлікт між Росією та Україною має дуже серйозний вплив на центральноєвропейський регіон, оскільки угоди, яка забезпечила б постійне постачання природного газу в Центральну Європу з Росії через Україну від початку наступного року, ще не укладено". "Це є особливо серйозним викликом для Угорщини з огляду на те, що більше половини імпорту російського газу в країну надходить через Україну", - пояснив міністр.

Сіярто заявив, що в цій ситуації постачання газу з Азербайджану видається "одним з найбільш життєздатних сценаріїв" гарантування енергобезпеки Угорщини. 

Угорщина щороку споживає близько 10 млрд куб. м газу. Дві третини з них - постачаються через територію України з РФ (через ГВС Берегово), ще 20% - газ власного видобутку, решта - це імпорт з Австрії. При цьому близько 60% газу, що постачається на хаб у Баумгартені (Австрія), також транспортується через українську ГТС (через ГВС Ужгород).

Нагадаємо, у травні 2018 року Азербайджан почав подачу газу в "Південний газовий коридор", по якому паливо з родовища Шах-Деніз піде в Європу.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram