ГоловнаСвіт

Французькі "жовті жилети" провели 20-ту щотижневу акцію

Антиурядові протести проводяться з осені 2018 року.

Фото: EPA/UPG

У Франції 30 березня пройшов 20-й "суботник" руху "жовтих жилетів". За майже п'ять місяців щотижневих демонстрацій протестувальникам удалося домогтися скасування підвищення акцизів на паливо, а також інших поступок від уряду. Число учасників протесту щосуботи скорочується, але активність протестів не знижується.

Як повідомляє RFi, після погромів і сутичок з поліцією, що сталися під час акцій "жовтих жилетів" 16 березня, влада запровадила низку обмежень для маніфестантів і посилила заходи безпеки. Цієї суботи демонстрації цілком заборонено в Авіньйоні, Тулузі, Руані та Сент-Етьєні. У Парижі другу суботу поспіль заборонено масові акції на Єлисейських полях.

Фото: EPA/UPG

У підвищену готовність були приведені сили поліції. Як повідомив міністр внутрішніх справ Франції Крістоф Кастанер, гарантувати безпеку на акціях "жовтих жилетів" цієї суботи вийшли 12 тисяч поліцейських і жандармів. Як і тиждень тому, для охорони державних і релігійних установ на допомогу поліції були залучені військові.

Префектура поліції випустила попередження до комерсантів, чиї ресторани й магазини розташовано по шляху проходження кортежів демонстрантів. Щоб уникнути псування майна, багато торгових точок залишилися в суботу зачиненими.

З початку демонстрацій "жовтих жилетів" за звинуваченням у псуванні майна та застосуванні насильства проти поліції, за даними МВС, було затримано понад 8700 осіб. Щодо двох тисяч затриманих ухвалено обвинувальні вироки.

Фото: EPA/UPG
Протести "жовтих жилетів" у Франції почалися 17 листопада минулого року через анонсоване підвищення акцизів на паливо й відтоді не припинялися, досягаючи піку у вихідні. Демонстранти блокували дороги, автозаправки, сховища пального й торгові центри, часто виникали сутички між протестувальниками та правоохоронцями.

У грудні під тиском протестувальників французький уряд відмовилося від наміру підвищити акцизи на паливо. Однак, незважаючи на поступки з боку влади, "жовті жилети" вирішили продовжувати протести.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram