ГоловнаСвіт

Мей готова піти у відставку після схвалення її угоди з Brexit

"Я готова залишити цю посаду раніше, ніж планувала".

Мей готова піти у відставку після схвалення її угоди з Brexit
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Британії Тереза Мей в середу пообіцяла депутатам від своєї Консервативної партії піти у відставку, якщо парламент все-таки ухвалить двічі провалену угоду про вихід з Євросоюзу.

"Я готова залишити цю посаду раніше, ніж планувала [...] Я прошу всіх в цьому залі підтримати угоду, щоб ми таким чином змогли виконати наш історичний борг, виконати рішення британського народу і гладко й організовано вийти з Європейського Союзу", - цитує прем'єра Британії ВВС.

Учасники зустрічі в бесідах з журналістами припустили, що суть пропозиції Мей така: парламент на цьому тижні стверджує угоду, в результаті 22 травня Британія виходить з ЄС (цю дату минулого тижня встановив саміт ЄС), Тереза Мей тут же йде у відставку, і тоді починають вибирати нового лідера і прем'єра. Цей лідер і займеться переговорами про майбутні відносини з ЄС, які за угодою будуть йти до кінця 2020 року.

Неясно, однак, чи переконає обіцяння Мей достатню кількість депутатів. В останній раз, 12 березня, угоду було відкинуто більшістю в 149 голосів, тобто Мей потрібно перетягнути на свою сторону 75 або більше депутатів Палати громад.

27 березня Палата громад почала обговорення восьми альтернативних варіантів "брекзиту" - від рішучого і швидкого розриву з ЄС до скасування виходу.

Парламентарії сподіваються за два дні дебатів і голосування, середу та понеділок, з'ясувати, чи набирає будь-який з цих варіантів більшість голосів.

Раніше міністр фінансів Британії спростував інформацію про змову проти Мей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram