ГоловнаСвіт

Суд Вільнюса заочно засудив колишнього міністра оборони СРСР Язова до 10 років в'язниці

Його визнано винним у воєнних злочинах і злочинах проти людяності.

Суд Вільнюса заочно засудив колишнього міністра оборони СРСР Язова до 10 років в'язниці
Дмитри Язов во время визита в США в 1989 году
Фото: uk.wikipedia.org

Окружний суд Вільнюса визнав винними у воєнних злочинах і злочинах проти людяності у справі про події 13 січня 1991 року колишнього міністра оборони СРСР Дмитро Язова і колишнього офіцера КДБ Михайла Головатова.

Про це повідомляє "Інтерфакс".

Головатова суд заочно засудив на 12 років позбавлення волі, а Язова - на 10 років.

Зазначається, що звинувачення у "вчиненні радянської агресії" пред'явлено 67 громадянам Росії, Білорусі та України. Більшість з них притягнуто до суду заочно, особисто перед судом постали лише двоє громадян РФ.

94-річний Язов звинувачується у створенні наприкінці 1990 року організованої групи зі 160 військових і політичних діячів з метою захоплення Литви СРСР. Згідно з обвинувальним актом, Язов створив організовану групу разом з нині покійними радянськими діячами - колишнім главою МВС СРСР Борисом Пуго, головою КДБ СРСР Володимиром Крючковим, секретарем ЦК КПРС і членом Політбюро КПРС Олегом Шеніним.

В обвинувальному акті йдеться, що, залучаючи Компартію і створюючи різні організації, Язов зі своїми соратниками доручив іншим посадовим особам "підготувати план захоплення влади в Литві, скласти список стратегічно важливих об'єктів, що підлягають захопленню, включивши до нього державні органи влади та управління, об'єкти масової інформації, комунікації, шляхи сполучення".

Згідно з документом, "11 січня 1991 року за реалізації плану злочинних діянь за допомогою військових дій були розпочаті агресія з боку Радянського Союзу і збройний конфлікт у Литві". У документі описуються напади у Вільнюсі й багато уваги приділено захопленню столичного Будинку друку.

Нагадаємо, 13 січня 1991 року радянська влада намагалися силою повалити законну владу в Литві, яка 11 березня 1990 року оголосила про незалежність від СРСР. Під час захоплення радянськими військовими частинами та спецпідрозділами Вільнюської телевежі й будівлі Литовського радіо і ТБ загинули 14 людей, більше як тисяча постраждали.

У справі 13 січня за звинуваченням у створенні антидержавних організацій та скоєнні інших злочинів уже були засуджені шість чоловік. Потерпілими визнано майже 700 осіб, як свідків було опитано майже тисячу осіб.

Росія відмовилася співпрацювати з Литвою в розслідуванні цієї справи та відхилила прохання опитати колишнього главу СРСР Михайла Горбачова.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram