ГоловнаСвіт

Гуайдо назвав присутність військових РФ у Венесуелі порушенням конституції

Він припустив, що в Каракасі "не довіряють власній армії".

Гуайдо назвав присутність військових РФ у Венесуелі порушенням конституції
Фото: EPA\UPG

Присутність російських військових у Венесуелі порушує конституцію цієї країни. Про це заявив лідер венесуельської опозиції Хуан Гуайдо, передає Інтерфакс-Україна.

"Вони привозять до нас іноземних військових. Раніше вони говорили, що гумдопомога (плани Гуайдо ввезти гумдопомогу США до Венесуели - ред.) - це привід для того, щоб ввести іноземних військовослужбовців. А тепер - вони вже самі привозять до нас іноземних військових", - сказав Гуайдо, виступаючи в Національній асамблеї Венесуели.

Він припустив, що в Каракасі пішли на такий крок, "осікльки не довіряють власній армії".

Лідер опозиції також звинуватив владу в тому, що, розвиваючи співпрацю з Росією за військовою лінією, вона, водночас, не займається внутрішніми проблемами країни.

"Режим вважає за краще приводити російських військових, а не відкривати електростанції", - сказав він, натякаючи на черговий "блекаут" у Венесуелі, що стався цього тижня.

Раніше в Організації американських держав (ОАД) розкритикували присутність на венесуельській території російських військових.

"Неприпустимо, щоб влада іноземної держави мала програми зі співпраці у військовій сфері з режимом, що узурпує владу", - наголошується в комюніке цієї організації.

В ОАД вважають, що така військова присутність у Венесуелі неконституційна, бо не була схвалена Національною асамблеєю Венесуели, яку очолює Хуан Гуайдо, що проголосив себе тимчасовим президентом. Зокрема, в організації критикують і недавнє прибуття групи російських військових в аеропорт Каракаса.

23 січня Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом країни, тому що раніше парламент визнав переобрання чинного президента Ніколаса Мадуро на пост глави держави неконституційним. США, Канада, багато країн Європи, включаючи Україну, визнали повноваження Гуайдо як тимчасового глави держави. Росія, Білорусь і Китай виступили на підтримку Мадуро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram