ГоловнаСвіт

Європарламент проголосував за спірну реформу копірайту

Критики директиви побоюються введення цензури в інтернеті.

Європарламент проголосував за спірну реформу копірайту
Акция протеста против реформы копирайта
Фото: EPA/UPG

Європарламент у вівторок ухвалив директиву про авторські права в інтернеті, яка, на думку її супротивників, може обмежити свободу Інтернету.

Як повідомляє "Радіо Свобода", директиву після бурхливих дебатів підтримали 348 депутатів, проти були 274. Для того, щоб директива стала європейським законом, її має схвалити Європейська рада - вищий орган ЄС, що складається з глав держав і урядів країн Союзу. Це має відбутися на початку квітня.

Найбільшу критику викликають дві статті пропонованого документа.

Перша з них зобов'язує новинні агрегатори або соцмережі платити ЗМІ за використання їх матеріалів - цю норму противники директиви називають "податком на посилання". Однак за задумом авторів директиви, це дозволить ЗМІ отримати частину доходів від реклами, якої медіа зараз позбавляються через передруки статей на сторонніх сайтах

Інша з критикованих статей передбачає відповідальність інтернет-порталів за порушення авторських прав їх користувачами, що, як стверджують критики, може призвести до того, що великі соцмережі почнуть фільтрувати контент, який завантажують користувачі, щоб перестрахуватися і уникнути можливої відповідальності.

Правозахисники та активісти заявляють, що такі заходи можуть бути першим кроком до введення повноцінної цензури в Інтернеті.

23 березня в низці країн Європи пройшли маніфестації проти ухвалення документа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram