ГоловнаСвіт

Мексика зажадала від Іспанії та Ватикану вибачень за злочини конкістадорів

Під час колонізації місцеве населення масово вирізали.

Президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор закликав короля Іспанії та Папу Римського вибачитися за злочини конкістадорів.

У відеозверненні, записаному на руїнах міста майя Комалькалько, він заявив, що під час колонізації місцеве населення масово вирізали.

"Я написав королю Іспанії та Папі Римському. Я закликаю їх вибачитися перед корінними народами за порушення того, що ми зараз називаємо правами людини", - цитує Лопеса Обрадора The Local.

"Настав час для примирення. Але спочатку потрібно просити вибачення. Відбувалися масові вбивства і пригнічення. Так зване завоювання йшло з мечем і хрестом. Вони будували свої церкви на храмах корінних жителів", - сказав мексиканський президент.

Іспанія відреагувала дуже швидко, відмовившись від вибачень.

"Прибуття іспанців на мексиканську територію 500 років тому не можна судити із сучасних позицій", - ідеться в заяві уряду Іспанії.

Офіційний Мадрид висловив жаль, що Лопес Обрадор зробив своє звернення до короля Іспанії публічним, і зазначив, що категорично відкидає зміст цього листа.

"Наші братські народи завжди знали, як приймати спільне минуле без гніву і в конструктивному ключі", - йдеться у відповіді іспанців.

Завоювання Мексики почав конкістадор Ернан Кортес, який 1519 року прибув у район сучасного Веракрусу. Перемогу Кортесу забезпечили коні, мечі, вогнепальна зброю та віспа, раніше невідомі в Новому Світі. Зокрема і його зусиллями впала імперія ацтеків, що поклало початок 300-річному правлінню іспанців.

Незалежність Мексика здобула після війни за незалежність на початку 19 століття.

Лопес Обрадор сказав, що до здобуття незалежності були вбиті тисячі людей. "Одна культура і цивілізація нав'язала себе інший. Рани все ще не загоєно. Краще визнати допущені зловживання і допущені помилки, краще попросити вибачення", - заявив мексиканський президент.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram