ГоловнаСвіт

У ЄС з 2015 року зафіксували 5 тис. випадків російської дезінформації

Понад 2 тис. стосувались України.

У ЄС з 2015 року зафіксували 5 тис. випадків російської дезінформації
Фото: скрин-шот видео

Спеціальна європейська група боротьби з фальшивими прокремлівськими повідомленнями зафіксувала з 2015 року понад 5 тис. випадків російської дезінформації. Понад 2 тис. випадків стосувалися України.

Про це повідомляє "Польське радіо".

Зокрема, експерти ЄС визначили, що дезінформаційна кампанія стосовно Азовського моря почалася майже за рік до листопадової атаки російських прикордонників на українські кораблі. Спочатку прокремлівські ЗМІ повідомили, що Україна поглибила дно Азовського моря для флоту НАТО, пізніше - що київська влада інфікувала море вірусом холери. Також з'являлася інформація про те, що Сполучені Штати працюють над планами розпалювання сутичок між РФ і Україною біля Азовського моря з 1990-х років.

У доповіді майже 1200 випадків поширення брехливої інформації стосувалися США, третє місце зайняв Європейський Союз - 700 випадків, з них понад 120 - на тему Польщі.

Йдеться про звинувачення в агресивній поведінці щодо Сходу, про територіальні вимоги стосовно України і мрії відновити імперію. Понад 400 випадків російської дезінформації було присвячено НАТО та Сирії, трохи менше - міграції і приблизно 40 - "Брекзиту".

Нагадаємо, 14 березня Європарламент прийняв резолюцію про боротьбу з російською пропагандою. У ній євродепутати пропонують розробити "юридичні рамки і на рівні Союзу, і на міжнародному, щоб протистояти гібридним загрозам, кібервійні і інформаційній війні". Вони рекомендують Раді ЄС передбачити "адресні санкції проти відповідальних за організацію і проведення таких кампаній".

У грудні минулого року Єврокомісія повідомила, що розробила план протидії дезінформації з боку Росії. Його головна мета - не допустити втручання Кремля під час виборів до Європарламенту в травні 2019 року, а також під час виборів у країнах ЄС 2020 року. Тоді повідомляли, що на ці цілі було виділено вп'ятеро більше коштів, ніж раніше.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram