ГоловнаСвіт

У Китаї знайшли тисячі невідомих науці скам'янілостей

Головна унікальність знахідки в тому, що велика частина організмів - м'якотілі.

У Китаї знайшли тисячі стародавніх скам'янілостей, вік яких, за словами науковців, становить приблизно 518 млн років. Більш як половина видів не були відомі науці, пише BBC з посиланням на публікацію в журналі Science.

Скам'янілості, у сукупності відомі як біота Сінцзян, були знайдені в китайській провінції Хубей.

Фото: Science, 2019

Загалом було виявлено понад 20 тис. скам'янілостей. Дослідники проаналізували 4351 зразок, серед яких черв'яки, медузи, актинії та водорості.

За словами палеонтологів, понад половина виявлених видів раніше не були відомі науці.

Палеонтологи називають цю знахідку однією з найважливіших за останнє сторіччя. Вона вважається унікальною ще й тому, що м'які тканини виявлених доісторичних організмів, включаючи шкіру, очі та внутрішні органи, прекрасно збереглися.

Головна унікальність знахідки полягає в тому, що велика частина виявлених організмів - м'якотілі, наприклад, медузи і черв'яки. Імовірність їх перетворення на скам'янілість є незначною, розповів Бі-бі-сі геолог Роберт Гейнс, який брав участь у дослідженні.

Значна частина скам'янілостей, які зазвичай знаходять науковці, - це останки твердотілих організмів, оскільки тверда матерія, наприклад, кістки, з більшою часткою ймовірності не згниє і розкладеться.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram