ГоловнаСвіт

У Таїланді відбулися перші вибори після військового перевороту 2014 року

Чинний прем'єр-міністр Прают може залишитися при владі.

У Таїланді відбулися перші вибори після військового перевороту 2014 року
Фото: EPA/UPG

У Таїланді 24 березня пройшли перші парламентські вибори після військового перевороту 2014 року, в результаті якого до влади прийшов генерал Прают Чан-Оча.

Як повідомляє Reuters, попередні результати свідчать про перемогу провійськової партії Palang Pracharat ("Народна державна сила"), за яку після підрахунку 93% голосів проголосували 7,59 млн осіб.

За опозиційну партію Pheu Thai ("Для тайців") екс-прем'єра Таксіна Чинавата проголосували 7,12 млн осіб. Чинават очолював уряд з 2001 по 2006 рік і був скинутий у результаті попереднього військового перевороту 19 вересня 2006 року.

Ці результати не враховують мажоритарні округи, тому про розподіл сил у парламенті поки що невідомо, однак уже зрозуміло, що Прают Чан-Оча, найпевніше, залишиться при владі.

Наступного прем'єр-міністра обиратимуть спільно нижня палата парламенту (500 депутатів, які обираються на цих виборах) і сенат (250 осіб, які призначаються керівною хунтою).

Це означає, що партії Праюта необхідно взяти всього 126 мандатів у нижній палаті, тоді як Pheu Thai та її потенційним союзникам - 376.

Нагадаємо, 2014 року в результаті державного перевороту в Таїланді до влади прийшли військові. У грудні минулого року Національна рада для миру і порядку Таїланду зняла заборону на політичні зібрання і діяльність партій.

У січні 2019 року король Таїланду Маха Вачіралонгкорн підписав декрет про проведення загальних виборів у країні.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram