ГоловнаСвіт

Помпео пояснив, чому не можна порівнювати визнання Голанських висот з Кримом

Раніше Росія звинуватила США в подвійних стандартах.

Помпео пояснив, чому не можна порівнювати визнання Голанських висот з Кримом
Майк Помпео
Фото: EPA/UPG

Наміри США визнати суверенітет Ізраїлю над Голанськими висотами тоді, як за анексію Криму введені санкції проти Росії, не є політикою подвійних стандартів. Про це заявив держсекретар США Майкл Помпео в інтерв'ю телеканалу Sky News, текст якого опублікований на сайті Держдепу США.

"Ні, зовсім ні", - сказав Помпео, відповідаючи на відповідне запитання.

Позицію президента США Дональда Трампа щодо необхідності визнання влади Ізраїлю над Голанськими висотами держсекретар назвав "визнанням реального стану справ на місцях і ситуації в галузі безпеки, необхідної для захисту Ізраїлю".

Помпео заявив, що наміри США "благородні" і "рішення президента розширить можливості для встановлення стабільності в регіоні".

Раніше глава комітету Ради Федерації РФ з міжнародних справ Костянтин Косачов написав на своїй сторінці у Facebook, що "це наочна демонстрація того, за якими правилами збирається грати Америка - кого хочемо, того й визнаємо".

"Тому будь-яка демагогія про анексію того самого Криму та інші "окупації" з цього моменту втрачає всі підстави: всім зрозуміло, що Крим (Абхазія, Південна Осетія, Придністров'я) не визнають, а Голани або Косово визнають за єдиним критерієм - нам так вигідно. І ми сильні", - висловився Косачов.

Голанські висоти - плато і гірська місцевість в межах сучасних Лівану, Сирії, Йорданії та Ізраїлю.

Ізраїль зайняв Західний берег річки Йордан і Голанські висоти за результатами Шестиденної війни 1967 року. До цього Голани були частиною сирійської провінції Ель-Кунейтра.

Агентство Reuters повідомило, що Дональд Трамп визнає Голанські висоти ізраїльськими наступного тижня. В ЄС заявили, що дотримуються своєї позиції, незважаючи на заяву президента США, і не визнають суверенітет Ізраїлю над територією, яку він захопив у Сирії в 1967 році.

Нагадаємо, 16 березня 2014 року на території Криму і міста Севастополя пройшов визнаний світом "референдум" про статус півострова, за результатами якого Росія анексувала Крим у свій склад. 18 березня президент Росії Володимир Путін оголосив про "приєднання" Криму до Росії.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію півострова незаконними і засудили дії Росії, щодо РФ запроваджено низку економічних санкцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram