ГоловнаСвіт

Влада Нової Зеландії заборонила маніфест стрільця з Крайстчерча

Маніфест заборонено зберігати і поширювати.

Влада Нової Зеландії заборонила маніфест стрільця з Крайстчерча
Первое слушание по делу о двойном теракте в мечетях Крайстчерча
Фото: EPA\UPG

Управління з класифікації фільмів і літературних творів Нової Зеландії заборонило до поширення і зберігання маніфест "Велике повернення" Брентона Тарранта, який вчинив теракт у мечеті міста Крайстчерча. Про це йдеться в повідомленні відомства.

"Цей текст виправдовує вбивства певних груп громадян. Він визначає низку місць, де такі теракти можна проводити, і які методи атаки при цьому можна застосовувати", - заявив глава управління Девід Шенкс.

Він зазначив, що багато ЗМІ, які робили огляди маніфесту, часто прикріплювали посилання на завантажування, документ також поширювали користувачі інтернету.

"Є різниця між "мовою ворожнечі" і такими публікаціями, що закликають до вчинення нових терактів, як би це не заперечували праві активісти", - пояснив він заборону тексту.

Водночас він додав, що текст можуть мати журналісти і вчені для дослідницьких цілей, проте для цього буде необхідно звернутися у відомство.

Нагадаємо, 15 березня в новозеландському місті Крайстчерч озброєні люди під час п'ятничної молитви напали на дві мечеті. У теракті загинули щонайменше 49 осіб.

Один з нападників - 28-річний австралієць і житель Нової Зеландії Брентон Таррант, протягом 17 хвилин транслював у своєму акаунті Twitter все, що відбувається. На цю мить Twitter закрив його обліковий запис.

Таррант залишив на місці злочину 74-сторінковий антиіммігрантський маніфест, в якому пояснив, ким він був, і свої мотиви нападу. Він заявив, що він "28-річний білий австралієць і расист". У маніфесті він також згадав Україну.

Виступаючи на прес-конференції за проміжними результатами розслідування терактів, прем'єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерна повідомила, що Таррант мав ліцензію на поводження зі зброєю і законно володів п'ятьма пістолетами. Водночас вона пообіцяла у зв'язку з терактами змінити законодавство Нової Зеландії щодо володіння зброєю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram