ГоловнаСвіт

Вісім країн Південної Америки створили новий регіональний блок

Він змінить створений у 2008 році блок UNASUR.

Президенти Південної Америки підписують декларацію про створення PROSUR
Фото: EPA/UPG
Президенти Південної Америки підписують декларацію про створення PROSUR

Вісім країн Південної Америки в п'ятницю, 22 березня, сформували регіональний блок PROSUR, який повинен прийти на зміну Союзу південноамериканських націй (UNASUR). Про це пише Немецкая волна.

Про запуск нової ініціативи було оголошено в столиці Чилі - Сантьяго.

До блоку приєдналися Аргентина, Бразилія, Колумбія, Еквадор, Парагвай, Перу і Гайана. У завдання об'єднання увійшли захист демократії, а також "оновлення і зміцнення" регіональної інтеграції, відзначається в спільній декларації лідерів.

Главу Венесуели Ніколаса Мадуро на зустріч в Сантьяго не запросили. У той же час запрошення було направлено тимчасовому президенту країни та голові Національної асамблеї Хуану Гуайдо. Однак він своїх представників на переговори не надіслав. Про причини відсутності не повідомляється.

Попередній блок - UNASUR - був створений в 2008 році з ініціативи Уго Чавеса, який обіймав на той момент пост президента, а також тодішніх президентів Бразилії та Аргентини - Лули да Сільви і Крістіни Кіршнер.

З плином часу 12 країн призупинили своє членство в UNASUR - частково через розбіжності, а також у зв'язку з неготовністю блоку сприяти врегулюванню ситуації в Венесуелі.

Венесуела вже близько двох місяців переживає найгострішу політичну кризу. 22 січня - відразу після вступу Ніколаса Мадуро на пост глави держави на другий термін - в країні почалися масові акції протесту. Наступного дня голова опозиційного Мадуро венесуельського парламенту Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим виконувачем обов'язків президента країни. Більшість країн Євросоюзу, а також США, Канада, Австралія, частина країн Латинської Америки і Організація американських держав визнали його в ролі легітимного лідера.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram