ГоловнаСвіт

У Чехії діяв центр російських кібератак, - ЗМІ

Для прикриття використовували дві комп'ютерні фірми в Празі.

У Чехії діяв центр російських кібератак, - ЗМІ
Фото: AndreyPopov\Depositphotos

Чеське видання Respekt опублікувало власне розслідування про діяльність і виявлення на території країни великого російського центру кібератак.

Про це повідомляють на сайті видання.

Відзначають, що для цих цілей російські спецслужби створили і використовували дві комп'ютерні фірми в Празі. Формально ці приватні компанії займалися продажами комп'ютерного устаткування і програмного забезпечення, однак їхні співробітники також готували хакерські атаки, використовуючи свої комп'ютери.

Частину техніки для цих фірм привозили з Росії автомобілями посольства з дипломатичними номерами.

Таємна російська мережа кіберзлочинців складалася як із чехів, так і з росіян, які отримали місцеве громадянство. Також група могла співпрацювати з кількома аналогічними російськими осередками, що діють в інших країнах.

Чеським силам безпеки вдалося розкрити її діяльність ще на початку 2018 року. Під час операції було затримано декількох осіб, у тому числі російських громадян. Підсумки і деталі цієї операції досі не розголошували.

Нагадаємо, служба інформації і безпеки Чехії в підсумковій доповіді за 2017 рік звинуватила ФСБ і ГРУ Росії в кібератаках. Однією з цілей атаки було МЗС Чехії, другою - Міністерство оборони країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram