ГоловнаСвіт

Протестувальники оточили резиденцію президента Сербії

Протестні акції з вимогою відставки Вучича відбуваються з грудня.

Кілька тисяч прихильників опозиції, переважно молоді без партійних символів, оточили президентський палац, у якому президент Сербії Александар Вучич  виступав перед журналістами, передає Радіо Свобода.

Лідери протесту заявляють, що не розійдуться, поки глава країни не подасть у відставку.

Резиденцію, розташовану в центрі столиці, неподалік будівлі парламенту, охороняють поліцейські та спецпризначенці. Опозиціонери закликають жителів Белграда і поліцейських приєднатися до них. 

Фото: EPA/UPG

Тим часом президент Вучич провів позачергову прес-конференцію, під час якої пообіцяв покарати учасників  заворушень, що сталися напередодні, і назвав лідерів масових протестів "злодіями, хуліганами і фашистами". Президент також повідомив, що не боїться учасників демонстрацій і має намір, як і раніше, захищати закон і порядок у Сербії, передає DW.

Крім Белграда, акції протесту пройшли в ряді інших міст Сербії, а також за межами країни.

Фото: EPA/UPG

Напередодні близько 50 учасників акцій протесту проти політики сербського президента увірвалися в будівлю державного телеканалу РТС у Белграді. Вони вимагали від телеканалу надати їм прямий ефір і звинуватили його керівництво в необ'єктивному висвітленні подій. Поліції вдалося без застосування сили вивести протестувальників з будівлі. Того самого дня продовжилися щотижневі демонстрації проти президента - ця субота стала 15-ю з моменту початку акцій.

Фото: EPA/UPG

Приводом для проведення першої масової акції 8 грудня стало жорстоке побиття лідера Лівої партії опозиціонера Борко Стефановича, що сталося в місті Крушевац на півдні Сербії. 23 листопада політику завдали ударів залізним прутом, внаслідок чого він зазнав тяжких травм.  

Демонстрації стали найбільш значущими протестами з весни 2017 року, коли на знак протесту проти обрання Вучича президентом на вулиці Сербії вийшли десятки тисяч молодих людей.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram